ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στον υπ.Υγείας οι φαρμακοποιοί για τις ελλείψεις στα φάρμακα! Τι θα ζητήσουν

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) -με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Λουράντο -θα περάσει το κατώφλι της οδού Αριστοτέλους προκειμένου να θέσει μια σειρά προβλημάτων στον υπουργό Υγείας που ταλανίζουν την αγορά του φαρμάκου και ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ θα θέσει στον Ανδρέα Ξανθό το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα παρότι η ηγεσία του ΕΟΦ επιχείρησε πρόσφατα να διαψεύσει τους φαρμακοποιούς ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων. Δείτε ΕΔΩ που οφείλονται οι ελλείψεις στα φάρμακα: «Ακριβό μου φάρμακο! Που οφείλονται οι ελλείψεις στην αγορά! Τι λέει ο ΠΦΣ»

Κώστας Λουράντος

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος εστιάζει σε δύο φαινόμενα στην αγορά φαρμάκου για τα οποία ζητά άμεσα λύση: στις ελλείψεις αλλά και στα πλαστά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Στη χώρα μας βέβαια η διακίνηση των πλαστών φαρμάκων είναι προς το παρόν περιορισμένη παρότι το φαινόμενο είναι διαίτερα έντονο στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κώστας Λουράντος κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δύο site που διακινούσαν πλαστά σκευάσματα.

Ο κ.Λουράντος σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι λύση δεν είναι η μείωση των τιμών των φαρμάκων που συνήθως έρχεται με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής για τους ασθενείς.

Πάντως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί μεγάλο πρόβλημα και τη μη συμμόρφωση των ασθενών στις οδηγίες για τη λήψη φαρμάκων, μία υπόθεση που με βάση τους υπολογισμούς κοστίζει κοντά στα 269 εκατ. ευρώ.

Σύγχυση με το ωράριο

Στο μεταξύ ο ΠΦΣ θα θέσει στον υπουργό Υγείας και το πρόβλημα με τις διημερεύσεις των φαρμακείων καθώς σήμερα το ελεύθερο ωράριο έχει προκαλέσει σύγχυση στην αγορά και στους ασθενείς. Υπάρχουν φαρμακεία που ανοίγουν ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να ενημερώσουν κανέναν αρμόδιο φορέα, ενώ κάποια άλλα κυρίως τα συνοικιακά είναι υποχρεωμένα να κάνουν κανονικά εφημερίες.

Κώστας Λουράντος 1

Συνέπεια είναι να πλήττεται κυρίως ο μικρός φαρμακοποιός της γειτονιάς ο οποίος και ξενυχτά και δε βλέπει την πόρτα του φαρμακείου του να ανοίγει καθώς οι ασθενείς προτιμούν εκείνα με το ελεύθερο ωράριο που συνήθως βρίσκονται και σε εμπορικά σημεία. Γι αυτό άλλωστε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε να αλλάξει στάση. Διαβάστε ΕΔΩ τι αποφάσισε για τις διημερεύσεις: “Τέλος οι διημερεύσεις φαρμακείων από 1η Μαΐου!”

Ο Κώστας Λουράντος ανέφερε επίσης ότι τα μικρά φαρμακεία ζητούν πλέον απαλλαγή από εφημερίες και διημερεύσεις καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις νέες συνθήκες.

Γι αυτό και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά από τον υπουργό Υγείας να ορίσει συγκεκριμένο ωράριο για τα φαρμακεία μετά το πέρας του οποίου να λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα και εφημερεύοντα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button