ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στοπ στα λέιζερ αποτρίχωσης από αισθητικούς! Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπ.Υγείας

Ειδικότερα, έπειτα από δεκάδες ερωτήματα που έφθασαν στο κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) τόσο από πολίτες όσο και από επαγγελματίες, αποσαφηνίζεται ότι η αποτρίχωση με μηχανήματα λέιζερ -που είναι μια συνηθισμένη πια τακτική των γυναικών και όχι μόνο- αποτελεί μια καθαρά ιατρική πράξη και απαγορεύεται να πραγματοποιείται από άλλους επαγγελματίες.

Η εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, απαγορεύει ξεκάθαρα να γίνονται συνεδρίες με λέιζερ για αποτρίχωση από αισθητικούς ή ακόμη και από Κέντρα Αισθητικής εκτός εάν η συσκευή χρησιμοποιείται από δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο: « Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 5 του N.Δ. 361/1969 (ΦΕΚ 244 τ.Α΄), απαγορεύεται στον αισθητικό η διενέργεια ιατρικών πράξεων, είτε με την υπόδειξη, είτε την καθοδήγηση ή με τη συνεργασία ιατρού οποιασδήποτε ειδικότητας».

Ποιος μπορεί να κάνει λέιζερ

Αποσαφηνίζεται μάλιστα χρήση λέιζερ αποτρίχωσης μπορούν να κάνουν μόνο δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί.

Συγκεκριμένα σημειώνεται με βάση και τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ: «… η αποτρίχωση μέσω μηχανημάτων λέϊζερ (laser) … αποτελεί ασφαλή μέθοδο αποτρίχωσης, εφόσον διενεργείται από ειδικευμένους γιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής».

Το υπουργείο Υγείας στην εγκύκλιό του αναφέρει επίσης:

Από το συνδυασμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της ανωτέρω
γνωμοδότησης προκύπτει ότι το μηχάνημα αποτρίχωσης λέϊζερ (laser):

α) αποτελεί ασφαλή μέθοδο αποτρίχωσης, εφόσον διενεργείται από ειδικευμένους γιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής και

β) δεν είναι δυνατόν να διενεργείται σε εργαστήριο αισθητικής, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η παρουσία ιατρού σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια εποχή είναι η κατάλληλη για αποτρίχωση με laser;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button