ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο έλεος του Θεού οι καρκινοπαθείς! Άδειασαν και πάλι τα ράφια των φαρμακείων των νοσοκομείων

Παιχνίδι στις πλάτες των βαριά πασχόντων παίζει για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας.
Με κλάματα και βαριά στεναχώρια έφυγαν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου δεκάδες ασθενείς-καρκινοπαθείς κυρίως- από μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας καθώς δε βρήκαν τα φάρμακα που χρειάζονταν για τη θεραπεία τους.

Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται από το Λαϊκό νοσοκομείο όπου το μεσημέρι καρκινοπαθείς, μέλη του Συλλόγου ΚΕΦΙ, έφυγαν από το νοσοκομείο χωρίς να κάνουν τη θεραπεία τους.
Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων στα νοσοκομεία που απευθύνονται σε βαριά πάσχοντες, είχε εμφανιστεί και τους προηγούμενους μήνες.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε κουνήσει το …δάχτυλο στους απερχόμενους διοικητές των νοσοκομείων λέγοντας πως εκείνοι φταίνε για το πρόβλημα αφού εκδικητικά δεν αγοράζουν φάρμακα. Μάλιστα μιλώντας σε διάφορα ραδιόφωνα ο κ.Πολάκης είχε πει με νόημα: «γι αυτό τους απομακρύνουμε».

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που θεωρεί πως τα …συμφέροντα της διαπλοκής χτυπούν το θεάρεστο έργο του υπουργείου υγείας, είχε ξεχάσει πως τα νοσοκομεία δε διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια.
Το πρόβλημα πάντως αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και επειδή τα νοσοκομειακά φάρμακα δε διατίθενται πια από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με πρόσφατη απόφαση ενώ και τα νοσοκομεία είναι ακέφαλα χωρίς διοικητές συνεπώς δεν μπορούν από τους προσωρινούς διοικητές να γίνουν μεγάλες παραγγελίες φαρμάκων.

Επισήμως πάντως και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κατήγγειλε την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων, στα Δημόσια νοσοκομεία.
Όπως περιγράφει στο νοσοκομείο «Λαϊκό», παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και δεκάδες καρκινοπαθείς, δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους. Επίσης ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία όπως για παράδειγμα το νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» από το οποίο σήμερα έλειπαν 4 αντιρετροϊκά φάρμακα.

«Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια, για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους.

Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ωστόσο αυτό ήταν ανακριβές καθώς διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων, για το μήνα Ιανουάριο» σημειώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button