ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο έλεος του Θεού οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία της Αττικής!

Με φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ασφάλιση και με πεντάμηνες συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από προγράμματα της ΕΕ, φαίνεται πως προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία της Αττικής.

Εδώ και καιρό εκατοντάδες άνεργοι νέοι απασχολούνται πλήρως στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, καλύπτοντας βασικές ανάγκες αλλά χωρίς να απολαμβάνουν κανένα εργατικό δικαίωμα. Πρόκειται για προγράμματα του ΟΑΕΔ που πραγματοποιούνται με κονδύλια της ΕΕ.

Ωστόσο όπως καταγγέλλει η «Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων 5μηνων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία της Αττικής» καθημερινά το ωράριό τους καταστρατηγείται, με τους περισσότερους να εργάζονται απογεύματα αλλά και Σαββατοκύριακα.
Οι εργαζόμενοι ζητούν να τηρούνται έστω τα βασικά και να μπορούν να ασφαλίζονται αλλά και να μπορούν να λαμβάνουν κανονικά τις άδειες όταν τους οφείλονται όπως για παράδειγμα στις γυναίκες που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Βέβαια οι συμβασιούχοι ζητούν και τη μονιμοποίησή τους ή τη διευκόλυνση για ανεύρεση μόνιμης εργασίας, κάτι που φαίνεται δε γίνεται δεκτό από τον ΟΑΕΔ καθότι έχουν προσληφθεί μόνον για 5 μήνες. Άλλωστε όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση λεφτά δεν υπάρχουν.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι το υπουργείο υγείας θα προσλάβει ακόμη και γιατρούς με μπλοκάκι στα νοσοκομεία επειδή ακριβώς η τρόικα απαγορεύει τις μόνιμες προσλήψεις. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: “Έρχονται οι γιατροί με «μπλοκάκι» στο ΕΣΥ! Όλες οι λεπτομέρειες”

νοσοκομεία
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι των συμβασιούχων με την πρόεδρο του ΟΑΕΔ έθεσαν μια σειρά αιτημάτων τα οποία ωστόσο παραπέμφθηκαν στις…καλένδες.

Πάντως οι συμβασιούχοι υπογραμμίζουν ότι οι ολιγόμηνες συμβάσεις αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία.

Όπως τονίζουν: «Από τις τοποθετήσεις της διοίκησης έγινε ξεκάθαρο ότι οι επιταγές της ΕΕ είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση κι ότι θα τα συνεχίσει με άλλες μορφές (π.χ. οκτάμηνα). Έγινε επίσης σαφές ότι, τα προγράμματα και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button