ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο έλεος των ελλείψεων προσωπικού τα δημόσια νοσοκομεία! Οι κλειστές κλινικές και οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι

Η περίπτωση του Νοσοκομείου Λαμίας όπου μία γιατρός αναισθησιολόγος, εφημέρευε για 4 συνεχόμενες ημέρες με αποτέλεσμα να παρουσιάσει συμπτώματα υπερκόπωσης, φαίνεται ότι είναι μόνο ένα παράδειγμα το τι περνούν γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο ΕΣΥ.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς το λιγοστό προσωπικό, τόσο ιατρικό όσο και νοσηλευτικό, καλείται να ανταπεξέλθει σε πολύ μεγαλύτερη κίνηση ασθενών που φθάνουν στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της κρίσης.

Και παρά τις προσλήψεις προσωρινού επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, οι ανάγκες δεν καλύπτονται.
Εξάλλου όπως διαπιστώνεται και από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., το πάγωμα των προσλήψεων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που επιβλήθηκε το 2010, ανέκοψε τη σταθερή αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στην υγειονομική περίθαλψη.

Με βάση τις επίσημες καταγραφές την τελευταία τριετία έχουμε μείωση κατά 15% του προσωπικού που απασχολείται στα δημόσια νοσοκομεία. Γι αυτό άλλωστε η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό είναι μακράν η χαμηλότερη στην ΕΕ (3,2 έναντι 8,4 ανά 1 000 κατοίκους- έρευνα Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2017).
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ για τις ελλείψεις: «Η “ακτινογραφία” του ΕΣΥ! Πόσοι εργαζόμενοι λείπουν από το σύστημα»

Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει ότι το ΕΣΥ βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, οι αποκαλύψεις όμως των γιατρών και των εργαζομένων έρχονται να διαψεύσουν την καλή εικόνα που επιχειρείται να προωθηθεί.

Ενδεικτικό είναι ότι στο Νοσοκομείο Λαμίας τα χειρουργεία μία ανοίγουν και μία κλείνουν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.
Πάντως οι καταγγελίες δεν προέρχονται μόνο από την ΠΟΕΔΗΝ που συχνά πυκνά μέμφεται το υπουργείο Υγείας, αλλά ενίοτε τα βέλη προέρχονται και από τους κόλπους της Αριστεράς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Λαμίας Βασίλης Κυριακάκης πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τη λειτουργία του νοσοκομείου καθώς οι γιατροί υποχρεώνονται να εφημερεύουν συνεχώς λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Και φυσικά οι ασθενείς νοιώθουν στο πετσί τους τις τραγικές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά στα δημόσια νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γράψει σε επιστολή του ένας δικαστικός προς τον υπουργό Υγείας: «Απίστευτη επιστολή διαμαρτυρίας δικαστού προς τον υπ.Υγείας: Έμεινα άφωνος από τη νοσηλεία μου σε δημόσιο Νοσοκομείο!»

Παρ αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως συστηματικά γίνεται…πόλεμος εναντίον του δημοσίου ΕΣΥ ώστε να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με λιγότερα χρήματα ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία για το 2018! Πόσο κουρεύονται

Διορθώσεις στις λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία! Νέοι έλεγχοι

Ξεκινά η αναδιοργάνωση των Εντατικών! Όλα τα ονόματα της νέας επιτροπής σχεδιασμού

Ψάχνοντας στο ΕΣΥ για …νοσηλευτή!

Στο κόκκινο τα χειρουργεία 26 Δημόσιων νοσοκομείων! Η «ακτινογραφία» των ελλείψεων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button