ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο απόσπασμα οι Γενικοί Γιατροί: Δεν πας σε νοσοκομείο; Τιμωρία! Απειλούν με μαζική αποχώρηση από το ΕΣΥ

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορούν να μετατεθούν με το έτσι θέλω από τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας, στα επείγοντα των νοσοκομείων. Διαβάστε ΕΔΩ όλη την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και τις αρχικές αντιδράσεις: «Στα δικαστήρια οι Γενικοί Γιατροί για τις μεταθέσεις εξπρές από το ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία!»

Αυτές οι μεταθέσεις εξπρές έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες. Όμως όποιος Γενικός Γιατρός αρνηθεί για διάφορους λόγους να μεταφερθεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και κυρίως επειδή δε συνάδει με την ειδικότητά του, τον περιμένουν αυστηρές τιμωρίες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, ήδη έχουν υπάρξει περιστατικά τρομοκρατίας όπου γιατροί ήταν μπήκαν σε διαθεσιμότητα είτε τους επιβλήθηκε στέρηση μισθού.

Όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής τρεις είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τιμωριών που έχουν αναστατώσει τον κλάδο.
«Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενορχηστρωμένων ενεργειών και αποφάσεων Διοικητών Υ.Πε. ανά τη χώρα, που στρέφονται εναντίον μελών μας και επιχειρούν να εγκαταστήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

Θλίψη και αγανάκτηση μας προκάλεσαν:
α) η υπ. αριθμ. 757/ 11.7.16 απόφαση επιβολής πειθαρχικής ποινής προστίμου αποδοχών δεκαπέντε (15) ημερών σε επιμελήτρια Β’ Γενικής Ιατρικής από το Διοικητή της 3ης Υ.Πε. κ. Κύρκο

β) η υπ. αριθμ. 21501/ 14.7.2016 κλήση σε απολογία Διευθύντριας Γενικής Ιατρικής από το Διοικητή της 5ης Υ.Πε. κ. Αντωνίου

γ) η υπ.αριθμ. 18098/2.6.2016 απόφαση επιβολής του δυσμενούς μέτρου της αναστολής καθηκόντων ιατρού κλάδου ΕΣΥ και για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών σε επιμελήτρια Α’ Γενικής Ιατρικής του Διοικητή της 4ης Υ.Πε. κ. Πλωμαρίτη

Οι δυο πρώτες περιπτώσεις αφορούν άρνηση των ιατρών να μετακινηθούν από τα ιατρεία τους σε νοσοκομεία. Στην υπ.αριθ. 49/7.2.2016 επιστολή μας και μετά την επεισοδιακή συνάντηση μαζί σας, σας παραθέσαμε τις θέσεις μας, με λεπτομέρειες και επιστημονική τεκμηρίωση, για τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη χρήση Γενικών Ιατρών στα ΤΕΠ.

Σας επισημάναμε πως μια τέτοια μετακίνηση δυνατόν να γίνει ανεκτή μόνο σε εθελοντική βάση και μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Διαδικασία “εντέλλεσθε” είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη!

Στη δε τρίτη εξωφρενική περίπτωση επιβλήθηκε ποινή στην ιατρό παρά την απόφαση του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με αριθ. πρωτ. 1/19.4.16 που ομόφωνα αναπέμπει την υπόθεση της στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κρίνοντας ως άκυρη την πειθαρχική διαδικασία που ακολουθήθηκε σε πρώτο βαθμό.

Η απόφαση του κ. Πλωμαρίτη στηρίχθηκε, αν είναι δυνατόν, σε υποθέσεις, καθώς αναφέρει πως “με βάση τα περιγραφόμενα-καταγγελόμενα, αληθή υποτιθέμενα, η ιατρός έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα…” και όχι σε αποδείξεις, στερώντας στη συνάδελφο το θεμελιώδες τεκμήριο της αθωότητας μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου…» αναφέρουν σε επιστολή τους στον υπουργό Υγείας τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Οι Γενικοί Γιατροί ζητούν την άμεση απόσυρση των τιμωριών και απειλούν με μαζική αποχώρηση από το ΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσοι γενικοί γιατροί χρειάζονται στο δημόσιο σύστημα! Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στα δικαστήρια οι Γενικοί Γιατροί για τις μεταθέσεις εξπρές από το ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button