ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο «βιολογικό ρολόι» το Νόμπελ Ιατρικής 2017! Δείτε ποιοι το κέρδισαν

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και φυσιολογίας μοιράζονται φέτος τρεις επιστήμονες, οι Τζέφρι Χαλ, Μάικλ Ρόσμπας και ο Μάικλ Γιάνκ για τις ανακαλύψεις τους στους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό ρολόι φυτών και ζώων.

Η ζωή στη Γη είναι προσαρμοσμένη στην περιστροφή του πλανήτη και ο κύκλος φωτός – σκότους έχει μεγάλη βιολογική σημασία.

Φανταστείτε ότι όταν αλλάζουμε περιοχή που έχει ακόμη και δύο ώρες διαφορά από τον τόπο διαμονής μας, ξυπνάμε και κοιμόμαστε διαφορετική ώρα.

Ακόμη περισσότερο γίνεται αισθητός ο κιρκαδικός ρυθμός από το λεγόμενο τζετ λαγκ, που συμβαίνει όταν επισκεπτόμαστε χώρες με περισσότερες από έξι ώρες διαφορά. Αυτό συμβαίνει διότι απορρυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι.

Οι τρεις επιστήμονες κατάφεραν να δουν μέσα στα «γρανάζια» του και να εξηγήσουν ακριβώς πώς λειτουργεί. Τα περισσότερα ζώα κοιμούνται τη νύχτα, τα φυτά παράγουν οξυγόνο μόνο την ημέρα. Οι ανακαλύψεις τους ρίχνουν φως στον γονιδιακό μηχανισμό που προσαρμόζει τους βιολογικούς ρυθμούς.

Ακολουθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου η ανακοίνωση του Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη Χημείας, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Η ημερομηνία για Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκινούν οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλα τα σενάρια

Έτοιμα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Διοικητών των Νοσοκομείων! Όλο το παρασκήνιο

ΕΟΠΥΥ: Δείτε πως θα εξυπηρετούν οι γιατροί τους ασφαλισμένους από τη Δευτέρα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button