ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο ΕΣΥ οι γιατροί του ΠΕΔΥ χωρίς ειδικότητα ως «Γενικοί Γιατροί»! Τι ρυθμίζει το υπ.Υγείας

Ειδικότερα με διάταξη που φέρνει στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία το υπουργείο Υγείας, προωθεί την ένταξή γιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο γιατρών του ΕΣΥ, έπειτα από αξιολόγηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για παλιούς γιατρούς που δεν είχαν λάβει ειδικότητα αλλά τους είχε απονεμηθεί η ειδικότητα του γενικού γιατρού, κάτι που συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες πριν θεσμοθετηθεί η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ήδη από τη στιγμή που η ρύθμιση είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση: «Ως Γενικοί Γιατροί εντάσσονται στο ΕΣΥ οι γιατροί χωρίς ειδικότητα του ΠΕΔΥ!».

Μέχρι σήμερα οι γιατροί αυτοί παρότι εργάζονται στο ΠΕΔΥ δεν έκαναν εφημερίες ενώ φαίνεται πως με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει πια ο δρόμος ακόμη και να εφημερεύουν στο ΕΣΥ. Αυτή τουλάχιστον είναι η επιχειρηματολογία του υπουργείου Υγείας. Άγνωστο βέβαια πως θα γίνει αυτό.

Στο ΕΣΥ αλλά χωρίς ιδιωτικό ιατρείο

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή: «Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται ένταξη στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ με την ιδιότητα του γενικού γιατρού, μετά από αξιολόγηση τους, ιατρών χωρίς ειδίκευση, οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και έχουν προϋπηρεσία έως και 25 χρόνια σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ιατροί αυτοί, οι οποίοι εργάζονται σε Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, σήμερα αντιμετωπίζονται μισθολογικά και βαθμολογικά ως ΠΕ και δεν εντάσσονται στο σύστημα των εφημεριών, παρά τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Κατόπιν αυτών, προς άρση της υφιστάμενης σε βάρος τους αδικίας αλλά και προς όφελος του δημοσίου συστήματος υγείας, η διάταξη κρίνεται αναγκαία».

Βέβαια όσοι εξ αυτών παρότι δεν είχαν ειδικότητα διέθεταν ιδιωτικό ιατρείο, θα πρέπει να βάλουν λουκέτο έως τέλος Μαρτίου του 2018, όπως και οι υπόλοιποι γιατροί του ΠΕΔΥ που θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα, με βάση τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας. Δείτε ΕΔΩ τι σχετική ρύθμιση: “Γιατροί ΠΕΔΥ: Τέλος τα ιδιωτικά ιατρεία μέχρι τέλος Μαρτίου 2018! Όλη η απόφαση του υπ. Υγείας”

Να σημειωθεί πως οι γιατροί χωρίς ειδικότητα είναι κυρίως όσοι είχαν ενταχθεί στο σύστημα πριν το 2001 και η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής τους είχε απονεμηθεί, σε αντίθεση με σήμερα που αποτελεί κανονική ειδικότητα τετραετούς εκπαίδευσης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button