ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Στο ΕΣΥ χωρίς μισθό αλλά με ωράριο! Απλήρωτη εργασία στα Νοσοκομεία πριν τις εκλογές! (ντοκουμέντο)

Ωστόσο όλα δείχνουν πως σε καιρό μνημονίων και προεκλογικού κλίματος όλα μπορούν να γίνουν.

Σοκ προκάλεσε στους εργαζόμενους ένα έγγραφο που εστάλη πρόσφατα ως επείγον από την 1η Υγειονομική περιφέρεια (1η ΥΠΕ) προς τους διοικητές των νοσοκομείων και άρχισε να διαρρέει ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Με το κατ επείγον έγγραφο ζητείται να αναπτυχθούν εδώ και τώρα προγράμματα εθελοντισμού στα νοσοκομεία.

Κάτι βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς η εμπειρία έχει δείξει πως στο ΕΣΥ ο εθελοντισμός σημαίνει πλέον απλήρωτη εργασία και κάλυψη κενών θέσεων με άτομα που «βαφτίζονται» εθελοντές αλλά καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Η… έμπνευση στηρίζεται σε ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο (ν.3868/2010) που προβλέπει την ύπαρξη μητρώου εθελοντών υγείας στα Νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας. Όμως με βάση τον ίδιο νόμο απαγορεύεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών από εθελοντές, κάτι που σήμερα στην πράξη δε φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί…

Οι εργαζόμενοι φοβούνται μάλιστα πως η τακτική αυτή θα γίνει συνήθεια όπως άλλωστε έγινε και με σπουδαστές αλλά και άλλους «προσωρινούς» εργαζόμενους οι οποίοι όμως λόγω έλλειψης προσωπικού καλύπτουν κανονικά τις βάρδιες.

Στο έγγραφο που παραθέτει το HealthReport.gr φαίνεται ξεκάθαρα ο… αιφνίδιος πόθος της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας να αναπτυχθούν προγράμματα εθελοντισμού στα νοσοκομεία.

ethelontiki ergasia

Η έμπνευση πάντως για προσλήψεις …απλήρωτων εργαζομένων με τον μανδύα του εθελοντισμού δεν είναι τυχαία καθώς η τρόικα απαγορεύει πλέον τις προσλήψεις ενώ το πολυδιαφημισμένο ποσοστό 1 προς 10 δεν τηρείται καν.

Άλλωστε συνολικά σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν 33.000 κενές οργανικές θέσεις με βάση τις επίσημες καταγραφές των συνδικαλιστικών οργάνων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button