ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο κόκκινο τα χειρουργεία 26 Δημόσιων νοσοκομείων! Η «ακτινογραφία» των ελλείψεων

Χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς μηχανήματα  αναγκάζονται να πραγματοποιούν οι γιατροί στο ΕΣΥ, εξαιτίας ελλείψεων ακόμη και στον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Τα διαγνωστικά, επεμβατικά και θεραπευτικά μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται στο…κόκκινο, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)  με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τη ζωή των ασθενών.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, όπου οι αξονικοί τομογράφοι είναι εκτός λειτουργίας, τον περασμένο μήνα χειρουργήθηκε ασθενής με ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (εσωτερική αιμορραγία) από τους αγγειοχειρουργού,ς χωρίς να είναι δυνατή η διενέργεια αξονικής τομογραφίας ώστε να γνωρίζουν ποιο αγγείο αιμορραγεί…

«Ο ασθενής ήταν τυχερός, διότι αντιμετωπίστηκε και από άριστους γιατρούς. Άλλοι όμως ασθενείς σε επείγοντα περιστατικά δεν είναι το ίδιο τυχεροί. Χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της καθυστέρησης στη διάγνωση και της ταλαιπωρίας κατά την διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο ή ιδιωτικό κέντρο για διάγνωση» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα ιατρικά μηχανήματα είναι ασυντήρητα παλαιάς τεχνολογίας, που δεν επισκευάζονται, δεν αντικαθίστανται και μένουν επ’ αόριστον εκτός λειτουργίας.

Η ακτινογραφία των ελλείψεων δια χειρός εργαζομένων

Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας
Είναι χαλασμένος ο Αξονικός Τομογράφος. Οι ασθενείς μεταφέρονται για εξέταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας
Ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας, παρότι το νοσοκομείο καλύπτει και τον πληθυσμό της Έδεσσας. Οι ασθενείς μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας
Δεν υπάρχει καθόλου Αξονικός Τομογράφος. Οι ασθενείς μεταφέρονταν στη Βέροια, και, πλέον, μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς
Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μερικώς (λίγες ώρες την ημέρα και τις μισές ημέρες) λόγω έλλειψης προσωπικού (Ιατρικού – Νοσηλευτικού – Τεχνολόγων). Οι ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης
Ένα μηχάνημα πρώτης γραμμής για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ο μαστογράφος είναι χαλασμένος πολλούς μήνες.

Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας
Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας για διασωληνώσεις ασθενών (ενώ υπάρχει ο αναγκαίος γιατρός, ο αναισθησιολόγος). Οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία με αεροδιακομιδές – εφόσον…προλάβουν.

Θεαγένειο
Δεν λειτουργεί το PET SCAN διότι δεν υπάρχουν ραδιοφάρμακα εδώ και τρεις μήνες. Εκτός λειτουργίας είναι και το ένα εκ των τριών ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (κοβάλτιο).

ΑΧΕΠΑ
Ο στεφανιογράφος συχνά είναι εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας, παρόλο που χρειάζεται να καλύπτει πολλούς ασθενείς. Ομοίως, ο αγγειογράφος -μία ημέρα λειτουργεί, δέκα ημέρες είναι εκτός λειτουργίας.

ΑΤΤΙΚΟΝ
Ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεχείς είναι οι ελλείψεις σε αναπνευστήρες και χειρουργικά υλικά.

ΘΡΙΑΣΙΟ
Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, ενώ ακατάλληλα κρίνονται τα αναισθησιολογικά μηχανήματα και τα μόνιτορ χειρουργείου.

Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Με βλάβη δηλώνονται 5 χειρουργικά τραπέζια και οι προβολείς των χειρουργείων, όπως και έξι διαθερμίες.

Αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ
Δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και είναι… υπό εγκατάσταση ο νέος αξονικός τομογράφος τους τελευταίους μήνες. Ο μαστογράφος είναι συχνά εκτός λειτουργίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργεί με αναπνευστήρες που χρονολογούνται από τη λειτουργία του νοσοκομείου (1989). Πολλά τεχνικά προβλήματα εκδηλώνονται περίπου στους μισούς. Από τη Μονάδα Εγκαυμάτων λείπουν μόνιτορ, οι αναπνευστήρες εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα και το τμήμα λειτουργεί χωρίς εφεδρικούς. Τα χειρουργικά τραπέζια είναι παλαιάς τεχνολογίας και πολλές φορές καλούνται τεχνικοί στην ώρα του χειρουργείου να επιδιορθώσουν τις βλάβες. Τα φορητά ακτινοσκοπικά μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας με πολλά προβλήματα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Χατζηκώστα»
Τρία ακτινολογικά μηχανήματα λειτουργούν πάνω από 28 χρόνια όπως και το τραυματιολογικό μηχάνημα. Χρειάζεται ένας μεγάλος υπέρηχος, σήμερα λειτουργούν δύο παλιοί με χρόνια λειτουργίας από 12 έως 15 χρόνια. Αντικατάσταση χρειάζεται και το πεπτικό μηχάνημα που λειτουργεί πάνω από 25 χρόνια. Ανανέωση χρειάζονται τα μόνιτορ της ΜΕΘ όπως και οι προβολής οροφής των χειρουργείων. Στην Καρδιολογική κλινική το τεστ κόπωσης λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια. Τα Επείγοντα λειτουργούν χωρίς μηχάνημα αερίων, καρδιογράφο, απινιδωτή, κλπ και η αίθουσα τοκετών χωρίς καρδιοτοκογράφο.

Νοσοκομείο Πρέβεζας
Ο αξονικός τομογράφος είναι παλαιάς τεχνολογίας και κρίνεται απαραίτητη η ανανέωση με νέας γενιάς τομογράφο 16 τομών. Από τα δύο φορητά ακτινολογικά, λειτουργεί μόνο το ένα. Απαραίτητο το Ακτινοσκοπικό C-Arm μηχάνημα για το χειρουργείο. Στη χειρουργική κλινική δεν υπάρχει πλήρης λαπαροσκοπική κολώνα και στο νευρολογικό ηλεκτροεγκεφαλογράφος-μυογράφος.

Νοσοκομείο Λευκάδας
Ο αξονικός τομογράφος είναι 20ετίας, κακοσυντηρημένος λόγω μη χρηματοδότησης, Υπάρχουν δύο ακτινολογικά μηχανήματα (2), παμπάλαια, με πολλά προβλήματα. Τελευταία αντικατέστησαν το ένα με μεταχειρισμένο ακτινολογικό από το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο υπέρηχος, χαλασμένος τον περισσότερο καιρό λόγω παλαιότητας, χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.

Νοσοκομείο Κέρκυρας
Ο αξονικός τομογράφος είναι παλαιάς τεχνολογίας και κακοσυντηρημένος- πρόσφατα δε επισκευάστηκε με μεταχειρισμένη λυχνία από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Λειτουργεί ο ένας εκ των δυο κλιβάνων αποστείρωσης

Νοσοκομείο Καστοριάς
Είναι συνεχή τα προβλήματα σε όλο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό λόγω μη συντήρησης και έλλειψης χρηματοδότησης.

Νοσοκομείο Φιλιάτων
Ο εξοπλισμός χειρουργείου χρονολογείται πάνω από 30 χρόνια. Ο αξονικός τομογράφος είναι παλαιάς τεχνολογίας. Ο μαστογράφος δε λειτουργεί λόγω προβλήματος (λυχνία) εδώ κι έναν μήνα. Ακτινολογικά μηχανήματα με πολλά προβλήματα, λόγω παλαιότητας.

Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου
Σημαντικό πρόβλημα η κτιριακή συντήρηση παλαιάς και νέας πτέρυγας. Η αγορά ή συντήρηση μηχανημάτων πραγματοποιείται από δωρεές ιδιωτών ή εταιρειών λόγω μείωσης προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας
Το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί με σοβαρά διαγνωστικά προβλήματα για τους ασθενείς.

Γενικό Νοσοκομείο Σητείας
Ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας και δεν επισκευάζεται λόγω κόστους. Επίσης, δεν λειτουργεί το μηχάνημα οστικής πύκνωσης.

Γενικό Νοσοκομείο «Βενιζέλειο»
Οι περισσότερες κλίνες στα νοσηλευτικά τμήματα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια και δεν αντικαθίστανται λόγω κόστους.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Η Καρδιολογική κλινική δεν διαθέτει τεστ κοπώσεως και καρδιογράφους. Είναι εκτός λειτουργίας ο μαγνητικός τομογράφος.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Ο ψηφιακός μαστογράφος από το Μάρτιο του 2016 που εγκαταστάθηκε υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Λειτουργεί τρεις φορές το μήνα για 30 περιστατικά το μήνα.

Νοσοκομείο Σαντορίνης
Τα λαμπρά εγκαίνια του περασμένου Ιουλίου δεν οδήγησαν και σε…λαμπρή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, με ενδεικτική την περίπτωση του αξονικού τομογράφου που είναι σε…αχρησία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button