main-articlesΕμβόλιαΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο πόδι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για τη γρίπη! Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) ώστε να είναι πανέτοιμοι για να να αντιμετωπίσουν το κύμα της γρίπης που κατά κανόνα «χτυπά» τη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση προς τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενηλίκους με χρόνια νοσήματα, εγκύους, παχύσαρκα άτομα και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, να σπεύσουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τι προηγήθηκε: ΠΙΣ: Έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν κατά της γρίπης

Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή στην Ελλάδα με συνέπεια συνάνθρωποι μας να χάνουν την ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 30% των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία έκανε το εμβόλιο και το 43% στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τι στιγμή που στην Ευρώπη το ποσοστό ανέρχεται στο 65%.

Αμείλικτα τα στοιχεία

Και για του λόγου του αληθές όπως προκύπτει από την ετήσια επιδημιολογική έκθεσης του ΕΟΔΥ για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας την περίοδο 2018-2019 παρατηρήθηκε αύξηση τόσο στον αριθμό των εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ όσο και στον αριθμό των θανάτων, η οποία αποδόθηκε μεταξύ άλλων στην επικράτηση και στη χώρα μας του υπότυπου A(H1N1) pdm09 έναντι του τύπου Β το 2017-2018.

Βάση των ίδιων στοιχείων:

102 άνδρες και 52 γυναίκες με μέση ηλικία τα 68 χρόνια, πέθαναν από επιπλοκές της γρίπης
140 έχασαν τη ζωή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
374 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
εντοπίστηκαν συνολικά 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Εμβόλια υπάρχουν

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης της εποχικής γρίπης 2019-2020,  ο κ. Άγης Τερζίδης, παιδίατρος, εκτελών χρέη προέδρου του ΕΟΔΥ επισήμανε πως υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων στη χώρα μας αφού ήδη έχουν παραγγελθεί 2.600.000 τεμάχια, κατά 20% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ο εμβολιασμός, όπως είπε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος προσφέρει προστασία κατά 50% από τις επιπλοκές του ιού της γρίπης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσεων του ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη 2019-2020 που συνοψίζεται στους εξής άξονες: επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, οδηγίες διαχείρισης περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, προώθηση αντιγριπικού εμβολιασμού, ενημέρωση, επικοινωνία, εκπαίδευση, ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων αναγκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες; Όλη η λίστα

Γρίπη & κρυολόγημα: Πότε παίρνουμε αντιβίωση;

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close