ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στο ΣτΕ οι φαρμακοβιομήχανοι για τα νοσοκομειακά φάρμακα!

Ειδικότερα ο ΣΦΕΕ έχει περιθώριο μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου να καταθέσει την προσφυγή του, δύο μήνες δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου που προβλέπει νέο κλειστό προϋπολογισμό για τα νοσοκομειακά φάρμακα και αντίστοιχες επιστροφές χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες όταν ξεπερνιέται η δαπάνη που έχει υπολογισθεί.
Ο Σύνδεσμος θεωρεί πως το μέτρο είναι αντισυνταγματικό καθώς έχει φορολογικό χαρακτήρα γι αυτό και προσφεύγει στο ΣτΕ.

Η κυβέρνηση πρόσφατα με νόμο όρισε κλειστό προϋπολογισμό για τα νοσοκομειακά φάρμακα στα 570 εκατ. Ευρώ.
Ωστόσο η συνήθης δαπάνη κυμαίνεται κοντά στα 740 εκατ. ευρώ. Έτσι την υπέρβαση των 170 εκατ. ευρώ καλούνται να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (claw back), οι οποίες υποστηρίζουν πως με τον τρόπο αυτό, αρκετές θα σταματήσουν να διαθέτουν σημαντικά φάρμακα στα νοσοκομεία επειδή στο τέλος όχι μόνο δε θα εισπράττουν αλλά θα επιστρέφουν και χρήματα.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πως με βάση τις …επιταγές των τροϊκανών τα νοσοκομειακά φάρμακα αναμένεται να κουρευτούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2018. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες από τις προειδοποιήσεις των δανειστών: «Έρχεται κι άλλο μαχαίρι στα νοσοκομειακά φάρμακα! Οι 10 εντολές των δανειστών»

Σε ότι αφορά στη νοσοκομειακή δαπάνη των τελευταίων ετών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το 2013 τα νοσοκομειακά φάρμακα άγγιξαν τα 793 εκατ. ευρώ, το 2014 τα 742 εκατ. ενώ το 2015 το κονδύλι διαμορφώθηκε στα 740 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται κι άλλο μαχαίρι στα νοσοκομειακά φάρμακα! Οι 10 εντολές των δανειστών

Σε αλέρτ στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία για τα ακριβά φάρμακα! Λιγοστεύουν τα αποθέματα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button