ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο στόχαστρο της εφορίας και πάλι οι γιατροί! Ξεκινά σαφάρι ελέγχων

Μπορεί σύντομα στα ιατρεία όλης της χώρας να εγκατασταθούν μηχανήματα λήψης πιστωτικών καρτών, μέχρι τότε όμως τα αρμόδια οικονομικά όργανα αναμένεται να σαρώσουν την αγορά για να διαπιστώσουν τυχόν φορολογικές παραβάσεις από τους γιατρούς.

Το σαφάρι των ελέγχων δεν είναι τυχαίο καθώς το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως το ιατρικό προσωπικό της χώρας μπήκε για τα καλά στο μικροσκόπιο των αρχών μετά και την αποκάλυψη ορισμένων μεμονωμένων περιπτώσεων πλουτισμού.

Ο Ρακιντζής και οι …παλιές υποθέσεις

Το κλίμα σε βάρος των γιατρών ενισχύθηκε τα τελευταία 24ωρα μετά και τις τοποθετήσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή περί ακραίων φαινομένων διαφθοράς στον ιατρικό χώρο.
Ωστόσο οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ.Ρακιντζής είναι αρκετά παλαιές και τοποθετούνται στην τελευταία δεκαετία.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι 32 γιατροί που βρέθηκαν σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο να κάνουν αντί για επεμβάσεις σκωληκοειδίτιδας, πλαστικές αισθητικές επεμβάσεις ακόμη και σε μοντέλα, είναι περιστατικό που συνέβη πριν από περίπου 10 χρόνια.

Το ελαφρυντικό που είχε χρησιμοποιηθεί τότε είναι πως ορισμένες κλινικές δικαιούνται να πραγματοποιούν και επεμβάσεις αισθητικού χαρακτήρα για εκπαιδευτικούς λόγους, κάτι που το προβλέπει και ο νόμος.

Αντίστοιχα και η περίπτωση του γιατρού που φέρεται να παρέθεσε πλαστό πτυχίο του Μαγκντί Γιακούμπ ώστε να γίνει καρδιοχειρουργός, ανήκει επίσης στο παρελθόν και περίπου 8 χρόνια πίσω.

Η οικονομική πραγματικότητα στα ιατρεία

Παρ αυτά το κλίμα ενισχύθηκε σε βάρος του ιατρικούς σώματος δεδομένης και της αρχικής άρνησης του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας να δεχθεί τη χρήση πιστωτικών καρτών που επιδιώκει να επιβάλει σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως για τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον, το ΣΔΟΕ αλλά και οι οικονομικές υπηρεσίες θα σαρώσουν τα ιατρεία ειδικά στις κεντρικές και λεγόμενες… εύπορες περιοχές ώστε να εντοπίσουν οικονομικές παραβάσεις πριν τη χρήση των πιστωτικών καρτών που θα συμβάλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα περισσότερα ιατρεία λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των καθυστερήσεων αποπληρωμής του ΕΟΠΥΥ, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά πυκνά όλοι τα επίσημα ιατρικά όργανα, ενδεικτικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας, κάνουν εκκλήσεις για αποπληρωμή των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μη μπουν λουκέτα στα ιατρεία και τα εργαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει άμεσα σε ΕΟΠΥΥ – ιδιώτες γιατρούς

Αν.Ξανθός: Όλα τα μέτρα στην Υγεία και ο πόλεμος με τον…νεοφιλελευθερισμό! Τι είπε στη Βουλή

Έρχεται η αξιολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για χρέη, φάρμακα, ιδιώτες

Πότε θα αποπληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ! Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button