ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο στόχαστρο του υπ.Υγείας οι ιδιώτες γιατροί! Οι 5 αλλαγές που προωθούνται

Σοβαρές στρεβλώσεις θεωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι επικρατούν στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, γι αυτό και σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) περιέγραψε –όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr – πέντε στρεβλώσεις που σχετίζονται και με τους ιδιώτες γιατρούς και σκοπεύει άμεσα να τις τροποποιήσει.

Συγκεκριμένα οι πέντε στρεβλώσεις κατά τον υπουργό Υγείας είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr:

1.Ο ιδιωτικός τομέας έχει υπερδιογκωθεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να ενισχύσει το δημόσιο τομέα της Υγείας και να μειώσει αντίστοιχα τον ιδιωτικό τομέα ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά.

2.Η εξειδίκευση των γιατρών είναι μία στρέβλωση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας μιλώντας στους εκπροσώπους του ΠΙΣ διατύπωσε την άποψη πως δε θα έπρεπε να υπάρχει τόσο μεγάλη εξειδίκευση των γιατρών στη χώρα μας.

Γι αυτό άλλωστε και αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Βέβαια προς ώρας η νέα ΠΦΥ προκαλεί νέες στρεβλώσεις με τον τρόπο που θα αμοίβονται οι γιατροί. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Γενικοί Γιατροί: Δημιουργούνται οικογενειακοί γιατροί 3 ταχυτήτων! Αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια»

Κατά τον υπουργό Υγείας μόνο 1 γιατρός ανά 25.000 κατοίκους θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος και συμβεβλημένος με το δημόσιο σύστημα.

Ωστόσο με τη μέτρηση αυτή αναμένεται να μειωθούν δραστικά οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες εξειδικευμένους γιατρούς. Γεγονός όμως που θα επιφέρει και νέες δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς.

3.Η έλλειψη παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό στον ειδικό είναι στρέβλωση.

Κατά τον υπουργό Υγείας το υπάρχον σύστημα θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και οι ασθενείς να πηγαίνουν σε ειδικό γιατρό, πχ σε καρδιολόγο, σε πνευμονολόγο, ορθοπεδικό κ.λ.π. μόνο εφόσον θα περνούν από τον οικογενειακό τους γιατρό.

Κάτι που άλλωστε ετοιμάζεται με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δείτε ΕΔΩ τι σημαίνει στην πράξη: «Θες γιατρό; Πέρνα πρώτα από τον οικογενειακό! Τι είπε ο υπ.Υγείας στους γιατρούς για το νέο σύστημα παραπομπών»

Το λεγόμενο σύστημα παραπομπών ή gate keeping προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους, καθώς θεωρούν ότι σε μία εποχή εξειδίκευσης αυξάνονται τα εμπόδια για τους ασθενείς.

4.Οι πληρωμές των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση είναι στρέβλωση για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Γι αυτό εξάλλου προωθείται νέο σύστημα πληρωμών στους γιατρούς που ουσιαστικά θα περιλαμβάνει μία πάγια αντιμισθία ανεξάρτητα από τον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζουν.

5.Το υπάρχον σύστημα είναι ιατροκεντρικό και αποτελεί στρέβλωση.

Γι αυτό και ο υπουργός υγείας όπως ανέφερε στους γιατρούς αυτό θα αλλάξει.

Πάντως για τις νέες συμβάσεις που θα συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, ο Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους τους ΠΙΣ, όπως τονίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ότι θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες

ΕΟΠΥΥ: Νέες οδηγίες για τις ιατρικές εξετάσεις! Ποιες δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ανά ηλικία

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνει τον Αύγουστο για… Ιανουάριο! Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Γιατί ψηφίστηκε άρον άρον η τροπολογία για τις ΤΟΜΥ; Όλο το παρασκήνιο

Νέο ΠΕΔΥ με ιδιώτες γιατρούς ή χωρίς; Νέες συζητήσεις για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button