ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στο τραπέζι ξανά τα μεγάλα «κουρέματα» στα φάρμακα! Σύσκεψη στο υπ.Υγείας

Στη νέα σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας, παρουσία εκπροσώπων του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα τεθεί επί τάπητος η νέα φαρμακευτική πολιτική αλλά και οι προτάσεις των εμπλεκόμενων.

Ωστόσο βασικό ζήτημα πρόκειται να αποτελέσει- όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– το claw back δηλαδή οι υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να θέσουν τις δικές τους προτάσεις- λένε οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr– για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος, δεδομένου ότι φέτος έχει ξεφύγει η δαπάνη κατά πολύ και το claw back πρόκειται να φθάσει στα ύψη. Διαβάστε ΕΔΩ στο ρεπορτάζ του HealthReport.gr για τα εκατομμύρια που θα επιστραφούν από τα φάρμακα: «Στα κάγκελα οι φαρμακευτικές για τις άγριες περικοπές στα νοσοκομειακά φάρμακα!»

Άλλωστε πολλές φαρμακευτικές εταιρείες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, αφού καλούνται να επιστρέψουν μεγάλα ποσά επειδή δεν ελήφθησαν μέτρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της υπερσυνταγογράφησης.

φάρμακα

Με βάση τους τελικούς υπολογισμούς το claw back διαμορφώθηκε το 1ο εξάμηνο του 2016 στα 118 εκατ. ευρώ και αν η χρονιά εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο θα διπλασιασθεί και θα φθάσει στα 236 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στο σύστημα.

Στα 99 εκατ. ευρώ έφθασε η υπέρβαση στα φάρμακα των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ στα 19 εκατ. ευρώ η υπέρβαση στα ιδιωτικά νοσοκομεία με τα οποία έχει σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ.

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς το rebate τις υποχρεωτικές εκπτώσεις δηλαδή που πρέπει να κάνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Και μπορεί τα κουρέματα αυτά να αφορούν μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά στην πράξη έχουν επιπτώσεις φυσικά στους ασθενείς.

Πάντως στη σύσκεψη της Πέμπτης αναμένεται να γίνει και εκτενής συζήτηση (και πάλι) για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν στον τομέα του φαρμάκου, καθώς λόγω και της τρόικας θα πρέπει άμεσα να γίνουν ρυθμίσεις που να περιορίζουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγριες πιέσεις τρόικας για φάρμακα διαγνωστικά! Τι κουρέματα έρχονται

Σαρώνουν οι «ράμπο» υγείας τα ακριβά φάρμακα στις ιδιωτικές κλινικές! Τι δείχνει πόρισμα

Στον αέρα η φαρμακευτική δαπάνη! Τι αποφασίστηκε στο υπ.Υγείας

Στα κάγκελα οι φαρμακευτικές για τις άγριες περικοπές στα νοσοκομειακά φάρμακα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button