ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία! Τι αλλάζει για ασθενείς και γιατρούς

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το σχέδιο νόμου έχει πάρει ήδη το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου ενώ αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να διατυπωθούν παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αμέσως μετά θα πάρει το δρόμο για τη βουλή προς ψήφιση. Διαβάστε ΕΔΩ τις βασικές ρυθμίσεις: «Σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία! Τι αλλάζει»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί με το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία να τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης ασθενειών σε όλη τη χώρα, ενώ θα ξεκινήσουν βασικά προγράμματα σε εθνικό επίπεδο.

Οι τρεις αλλαγές

Τρεις είναι οι ρηξικέλευθες αλλαγές που περιγράφονται στο νομοσχέδιο:

1.Η χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών με βάση τη συμπεριφορά που ακολουθούν και τον τρόπο ζωής. Γι΄ αυτό και θα ενεργοποιηθούν όλοι οι γιατροί της χώρας, τόσο οι οικογενειακοί, όσο και εκείνοι της πρώτης επαφής, ώστε να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα προβλήματα που πιθανώς να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι πολίτες με βάση τις συνήθειες τους (όπως κάπνισμα, αλκοόλ, κλπ).

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η καταγραφή των προβλημάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά από όλους τους γιατρούς της χώρας και μάλιστα υποχρεωτικά. Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Υποχρεωτικά υπεύθυνοι οι γιατροί για τον φάκελο υγείας των ασθενών! Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο»

2.Η δεύτερη σημαντική αλλαγή του συστήματος δημόσιας υγείας θα περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) για όλους τους πολίτες με βάση την ηλικία τους αλλά και τον «χάρτη» των κινδύνων που θα δημιουργηθεί.

.Η τρίτη ριζική αλλαγή αφορά στον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας που υπάρχουν σε Δήμους και Περιφέρειες τον οποίο αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Υγείας, ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης. Μέχρι σήμερα άλλωστε όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν αυτοβούλως χωρίς καμία καθοδήγηση. Η ένταξή τους υπό την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας θα είναι υποχρεωτική.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button