Ειδήσεις Υγείας

Στραβό ρινικό διάφραγμα: Ναι ή όχι στο χειρουργείο;

Η σκολίωση του διαφράγματος γνωστό ως και στραβό διάφραγμα δυσχεραίνει την αναπνοή -συχνά σε μεγάλο βαθμό- κάνοντας τον ασθενή να αναπνέει από το στόμα.

Υπολογίζεται ότι το διάφραγμα της μύτης είναι στραβό σε περίπου οκτώ στους δέκα ανθρώπους. Οι περισσότεροι, ενώ ταλαιπωρούνται από πολλά συμπτώματα, δεν το γνωρίζουν καν.

Το διάφραγμα μπορεί να στραβώσει:

λόγω τραυματισμού,

κατά τη διάρκεια του τοκετού ή

να γεννηθεί κανείς με αυτό.

Όταν το διάφραγμα είναι στραβό, το άτομο αισθάνεται ενοχλήσεις και δυσκολεύεται να αναπνεύσει σωστά και σε βάθος, όπως θα ήθελε (και θα έπρεπε).

«Εκτός από το γνωστό μπούκωμα -που ο ασθενής το συνηθίζει και εξοικειώνεται μαζί του, γιατί δεν έχει μέτρο σύγκρισης, καθώς αναπνέει έτσι όλη του τη ζωή- συχνά νιώθει κούραση, ροχαλίζει και, μάλιστα, βαριά, ζαλίζεται, έχει πονοκέφαλο, συχνό ξηρό βήχα, προβλήματα με τα αυτιά και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Το στραβό διάφραγμα ενοχοποιείται ακόμη και για κρίσεις πανικού, λόγω της έλλειψης αέρα, για αυτό και πολλοί ασθενείς παίρνουν ακόμη και αγχολυτικά» εξηγεί η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ.

Η διάγνωση της σκολίωσης του διαφράγματος γίνεται στο ιατρείο με ενδοσκοπική εξέταση με βιντεοκάμερα. Η εξέταση είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη, όταν γίνει με σωστή προετοιμασία της μύτης.

Ναι ή όχι στο χειρουργείο;

Όσοι προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση διόρθωσης του στραβού ρινικού διαφράγματος, λένε ότι απορούν πώς ανέπνεαν τόσο καιρό και πως η καθημερινότητά τους και η ζωή τους έχει αλλάξει ριζικά μετά την επέμβαση.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη επέμβαση είναι αρκετά παρεξηγημένη, γιατί συχνά δεν διορθώνει όλα τα ανατομικά σημεία του διαφράγματος.

Ο κορονοϊός αύξησε κι άλλο την αναμονή για ένα χειρουργείο

Όπως λέει η κ. Ανατολή Παταρίδου: «Κάθε ασθενής έχει διαφορετική σκολίωση. Αν, λοιπόν, η επέμβαση δεν γίνει ενδοσκοπικά, τότε μπορεί να μη γίνει ολοκληρωμένη αποκατάσταση του στραβού διαφράγματος».

Επιπλέον, στις κάτω ρινικές κόγχες, όταν είναι υπερτροφικές, χρειάζεται να γίνει κογχοπλαστική και όχι απλώς καυτηριασμός, γιατί σε 8-10 μήνες ο ασθενής θα ξαναμπουκώσει, επειδή οι κόγχες θα διογκωθούν πάλι.

Πολλές φορές πάλι οι ασθενείς φοβούνται το μετά, ότι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ότι θα πρηστούν, θα έχουν μελανιές και θα πονάνε, πράγματα που, χάρη στις καινούργιες ενδοσκοπικές τεχνικές, δεν ισχύουν.

Ειδικότερα, με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορούν να διορθωθούν όλες οι ανατομικές περιοχές, στις οποίες υπάρχει βλάβη, κάτι που δεν είναι εφικτό με άλλες μεθόδους. Ταυτόχρονα μπορούν να χειρουργηθούν οι γνωστές κόγχες, είτε με καυτηριασμό, είτε με κογχοπλαστική.

Αν, εκτός από στραβό διάφραγμα, κάποιος έχει παραμόρφωση του εξωτερικού σχήματος και θέλει να διορθωθεί και αυτό, τότε μπορεί να γίνει την ίδια στιγμή του χειρουργείου για τη διόρθωση του διαφράγματος.

Στα παιδιά η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος γίνεται με επέμβαση μετά την ηλικία των 14 ετών συνήθως, αλλά και νωρίτερα, αν υπάρχει σοβαρού βαθμού δυσκολία στην αναπνοή, άσθμα ή ρινικοί πολύποδες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button