ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στροφή υπ.Υγείας για συνταγογράφηση Γενικών Γιατρών και Παθολόγων: «θα δίνετε φάρμακα κανονικά»!

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ να αποκλείσουν τους Γενικούς Γιατρούς αλλά και τους παθολόγους από τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τη ΧΑΠ αλλά και το άσθμα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον κλάδο.

Δείγμα ενδεχομένως της άγνοιας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι στα πρώτα συμπτώματα των δύο ασθενειών οι ασθενείς σπεύδουν στα Κέντρα Υγείας αλλά και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, πριν φθάσουν στα νοσοκομεία. Δείτε ΕΔΩ τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση για τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων που αποκλείει τους γιατρούς από τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων: «Κόβουν τη συνταγογράφηση από Γενικούς Γιατρούς και παθολόγους! Από ποιες ασθένειες αποκλείονται».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανασκευάζει λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι η κατάρτιση της Θετικής λίστας (λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα) είναι σε διαδικασία διαβούλευσης,

– «Οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

– Ο μόνος περιορισμός θα αφορά σκευάσματα τα οποία είναι υψηλού κόστους και απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι η αποφυγή της μη αναγκαίας συνταγογράφησης και ο έλεγχος της δαπάνης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

– Τα παραπάνω σκευάσματα θα συνταγογραφούνται από πνευμονολόγο την πρώτη φορά και στη συνέχεια από τους γενικούς γιατρούς. Επομένως, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και ταλαιπωρίας των ασθενών με ΧΑΠ αφού οι γενικοί γιατροί θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button