ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Συνάντηση υπ. Υγείας- Φαρμακοβιομηχάνων για τις αλλαγές στα φάρμακα! Όλες οι λεπτομέρειες

Σε συνάντηση που πραγματοποιείται το απόγευμα της Πέμπτης στην οδό Αριστοτέλους, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να γνωστοποιήσει στον κλάδο τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στα φάρμακα το επόμενο διάστημα.

Βέβαια όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr είναι άγνωστο εάν ο  κλάδος θα δεχθεί τις όποιες αλλαγές προτείνει η κυβέρνηση, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις.

Οι αλλαγές αναμένεται να κινηθούν σε πέντε με έξι άξονες εκ των οποίων κάποιες έχουν προταθεί και από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καθώς ο πρόεδρος έχει παρουσιάσει στον υπουργό Υγείας επτά μέτρα για τα φάρμακα. Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποφασίσει η Διοίκηση του Οργανισμού: Κάθε μήνα πλέον οι εκπτώσεις των παρόχων στον ΕΟΠΥΥ! Πως θα υπολογίζεται το rebate

Στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να παραστούν τόσο εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ όσο και της ΠΕΦ για λογαριασμό των πολυεθνικών αλλά και των ελληνικών εταιρειών.

Πηγές του HealthReport.gr τονίζουν πως οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και για τη φετινή δαπάνη στα φάρμακα που έχει ξεφύγει με αποτέλεσμα οι υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων  και οι εκπτώσεις να είναι εκτός ορίων (claw back –rebate). Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: Ξέφυγε η δαπάνη στα φάρμακα! Έτοιμο το νέο rebate

Ενδεικτικά όπως έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο HealthReport.gr οι φετινές υποχρεωτικές εκπτώσεις θα είναι στο ανώτερο σημείο και είναι άγνωστο τελικά πως θα εισπραχθεί από τη φαρμακοβιομηχανία. Μάθετε ΕΔΩ από το ρεπορτάζ του HealthReport: Πόσα χρήματα θα «κερδίσει» το υπουργείο Υγείας από τις εκπτώσεις στα φάρμακα!

Μέχρι στιγμής το claw back διαμορφώνεται στα 400 εκατ. Ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία. Στα 200 εκατ. φθάνει το rebate οι εκπτώσεις δηλαδή ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και περίπου 50 με 60 εκατ. Ευρώ από ένα σύστημα γνωστό και ως «50-50», τότε αντιλαμβάνεται ότι η δαπάνη κινείται ανεξέλεγκτα. Και όλα αυτά χωρίς βέβαια να συνυπολογισθεί  το νοσοκομειακό claw back που ενσωματώθηκε στο σύστημα για πρώτη φορά και φθάνει τα 180 εκατ.Ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το μεγάλο «τσεκούρι» στα φάρμακα! Οι 9 στους 10 νόμους πλήττουν την τσέπη μας

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button