Πολιτική Υγείας

Συνεδριακός τουρισμός δια χειρός ΕΟΦ! Τα αγκάθια και το «μπλόκο» των ξένων

 

Θέσεις εργασίας μέσω συνεδρίων σκοπεύει να δημιουργήσει στη χώρα μας ο ΕΟΦ προωθώντας τον συνεδριακό τουρισμό. Ωστόσο φαίνεται ότι προς ώρας τα αγκάθια είναι πολλά καθώς στο παρελθόν όσο μεγάλα διεθνή συνέδρια επιχειρήθηκαν στο χώρο της υγείας να πραγματοποιηθούν, ελάχιστα δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.

 
Πάντως ο ΕΟΦ ως ο αρμόδιος φορέας που εγκρίνει τα συνέδρια φιλοδοξεί να μετατρέψει τα συνέδρια σε μοχλό ανάπτυξης. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του για τις επερχόμενες εκλογές.

 

Έχοντας στο πλευρό του γνωστούς καθηγητές ιατρικής όπως τον Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτη Βάρδα ο κ.Λιντζέρης υπογράμμισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια θεαματική αύξηση στον αριθμό των διεθνών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας σε σχέση με το 2011 και το 2012, όπου τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.

 

Συγκεκριμένα, το 2011 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 6 συνέδρια και το 2012 15. Οι αριθμοί αυτοί υπερδιπλασιάστηκαν για το έτος 2013, καθώς πραγματοποιήθηκαν 34 διεθνή συνέδρια, ενώ εφέτος ο αριθμός των διεθνών συνεδρίων έχει ξεπεράσει τα 50 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

 
Από την πλευρά του ο κ. Βάρδας αναφέρθηκε σε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διοργάνωση συνεδρίων στη χώρα μας, όπως αυτά που ετέθησαν από τους Διοργανωτές Συνεδρίων (PCOs) σε πρόσφατη συνάντησή τους. Τα κυριότερα είναι:

 

1. Έλλειψη Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα,

2. Υψηλό κόστος μετατροπής των υπαρχόντων μεγάλων συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων (π.χ. Metropolitan),

3. Η πολιτική των μεγάλων ξενοδοχείων να αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές του σε περιπτώσεις city wide συνεδρίων,

4. Η σκληρή πολιτική ακυρωτικών, σε σχέση με αυτή των ανταγωνιστριών χωρών,

5. Η δυσβάσταχτη για τον Έλληνα PCO πολιτική προκαταβολών, σε σχέση με αυτή των ανταγωνιστριών χωρών,

6. Αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του Athens Convention Bureau (Δήμου Αθήνας),

7. Χρήση αρχαιολογικών χώρων σε συνεδριακές εκδηλώσεις και ευελιξία του ωραρίου λειτουργίας τους κατά περίπτωση,

8. Αναδιαμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας του Σ.Φ.Ε.Ε., αναφορικά με τις διεθνείς εκδηλώσεις,

9. Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Έλληνα PCO.

 

Ο κ. Βάρδας ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων στη διοργάνωση συνεδρίων, ο κλάδος απασχολεί 67 επαγγέλματα με περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button