ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Συνεχίζει να σκοτώνει η γρίπη! 20 νεκροί, 30 σε ΜΕΘ. Για έξαρση κάνουν λόγο οι ειδικοί

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και τη Τρίτη 27 Ιανουαρίου, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών της γρίπης.

Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, έχουν νοσηλευτεί συνολικά στην εντατική 63 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη παρουσία του ιού.

Οι επιστήμονες πάντως δηλώνουν ότι βρισκόμαστε σε έξαρση της επιδημίας, η οποία αναμένεται να υποχωρήσει τις προσεχείς εβδομάδες.


Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης διασποράς της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων, σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου.


 
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
 


Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
 


Πως θα προφυλαχτούμε από τον ιό της γρίπης;


 
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη.
Για το λόγο αυτό:
 
Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
 
Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Αποφύγετε, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
 
Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
 
Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
 
Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.


 
Από τις επιπλοκές της γρίπης κινδυνεύουν περισσότερο


 
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνια νεφροπάθεια, καρδιακά νοσήματα, νευρομυϊκές παθήσεις, αναιμίες.
Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή για άλλους λόγους.
Έγκυες
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
Άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών
Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας
Οι κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές,τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button