ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Συνεχίζει την επέλαση της η ιλαρά! Πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της

Από τον περασμένο Μάιο που ξεκίνησε η καταγραφή των κρουσμάτων μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1691 κρούσματα ιλαράς και τρεις θάνατοι.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση για την εξάπλωση της ιλαράς ειδικά στην Ευρώπη καθώς μόνο το 2017 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 400% στην Γηραιά Ήπειρο!

Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει «ανησυχεί ιδιαίτερα» από τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας στην ασθένεια, που οφείλονται κατά κύριο λόγω στον μη εμβολιασμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται οι δηλώσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς επισημαίνει ότι «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων ιλαράς το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές». Διαβάστε ΕΔΩ: Κόκκινος συναγερμός στο υπ.Υγείας για Ιλαρά στη χώρα μας! Συστάσεις για άμεσο εμβολιασμό

Για τη θωράκιση του πληθυσμού οι ειδικοί συνιστούν τον εμβολιασμό. Όπως εξηγούν οι ειδικοί o χρόνος επώασης της νόσου είναι 9-12 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες. Η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν αμέσως.

 

 

 

 

 

 

 

Πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:

Κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα
Πυρετό

Βήχα
Ρινόρροια

Ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια
Αίσθημα αδυναμίας
Μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)

Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40 °C. Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενίζει.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η ιλαρά χρειάζεται κατ’ οίκον φροντίδα.

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων συνιστάται η λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων.

Επιβάλλεται οι πάσχοντες να αποφεύγουν να έχουν επαφές με άλλους ανθρώπους, έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια για τουλάχιστον 4 ημέρες αφότου τα εξανθήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε δυο εβδομάδες. Όμως, η ιλαρά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις όπως μόλυνση των πνευμόνων (πνευμονία) ή πρήξιμο του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και μηνιγγίτιδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο πρώτος θάνατος από ιλαρά σε παιδί 11 μηνών! Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Ιλαρά: Πώς μεταδίδεται και τι συμπτώματα έχει;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button