ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Συνεχίζεται η άγρια κόντρα Γενικών Γιατρών και Παθολόγων για την Πρωτοβάθμια! Νέα απάντηση των Γενικών Γιατρών

Αφορμή το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπου υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα είναι είτε Γενικός Γιατρός είτε Παθολόγος.

Η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής με αρχικό της υπόμνημα προς τον υπουργό Υγείας για το νομοσχέδιο, είχε επισημάνει ότι οι Παθολόγοι δε διαθέτουν την επαρκή εκπαίδευση ώστε να ορισθούν ως Οικογενειακοί Γιατροί.
Δείτε ΕΔΩ τι ανέφεραν οι Γενικοί Γιατροί αρχικά: «Γενικοί Γιατροί: Δημιουργούνται οικογενειακοί γιατροί 3 ταχυτήτων! Αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια»

Ωστόσο λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση των Παθολόγων μέσω της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε). Διαβάστε ΕΔΩ τη δική τους απάντηση: «Σφοδρή επίθεση των Παθολόγων κατά των Γενικών Γιατρών για την Πρωτοβάθμια! Τι υποστηρίζουν»

Η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής με νέα της ανακοίνωση κατηγορεί τους Παθολόγους ότι ενώ κινδυνεύει ουσιαστικά και η επιβίωση των παθολόγων με τις αλλαγές που έρχονται, περιορίζεται σε συνδικαλιστικού τύπου κορώνες και δεν διατυπώνει καμία επί της ουσίας άποψη για το νομοσχέδιο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Ένωσης Γενικής Ιατρικής: «…επιθυμούμε να εκφράσουμε την έκπληξη μας πως ένας επαγγελματικός φορέας τη στιγμή που βρίσκεται σε διαβούλευση ένα τόσο σημαντικό σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ, στο οποίο διακυβεύεται ανάμεσα σε πολλά άλλα, σημαντικότερα βέβαια (όπως η ποιότητα της φροντίδας προς τους ασθενείς…) και η ίδια η επαγγελματική επιβίωση των ιδιωτών παθολόγων, δεν αρθρώνει το παραμικρό σχόλιο επί αυτού και αναλίσκεται σε στείρες συνδικαλιστικού τύπου κορώνες απέναντι σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις ενός άλλου επαγγελματικού φορέα…»

Οι Γενικοί Γιατροί πάντως επιμένουν στην άποψή τους αφού τονίζουν μεταξύ άλλων: «Η ξεκάθαρη θέση μας είναι πως οι Παθολόγοι δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε έχουν αναπτύξει αρκετές από τις απαραίτητες δεξιότητες, ούτε καν την κουλτούρα, για να ανταποκριθούν στο ρόλο του Οικογενειακού Ιατρού στην κοινότητα και μάλιστα με υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών προς την εξειδικευμένη φροντίδα».

Γενικοί Γιατροί χωρίς ΕΟΠΥΥ

Ωστόσο η είδηση φαίνεται ότι εστιάζεται στο γεγονός ότι οι Γενικοί Γιατροί δεν προτίθενται να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των χαμηλών αμοιβών που έχουν προσδιοριστεί στο νομοσχέδιο με παράλληλη «δέσμευση» των ιδιωτικών ιατρείων.

Όπως προαναγγέλλει η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής με ταυτόχρονα ειρωνική αιχμή προς τους παθολόγους: «θα πρέπει να γνωρίζουν πως εμείς ως Ένωση Γενικών Ιατρών θα συστήσουμε στα μέλη μας να μην συμβληθούν ως οικογενειακοί ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ υπό τις απαξιωτικές συνθήκες που διαφαίνονται στον ορίζοντα για τους γιατρούς (τουλάχιστον 4ωρη καθημερινή σύμβαση με τον ιατρό και παράλληλη «μίσθωση» του ιατρείου του, για δωρεάν εξυπηρέτηση 2000-2500 ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση λιγότερη από 2000 μικτά μηνιαίως…) , αλλά κυρίως για τους ασθενείς… Αν τα μέλη μας συμφωνήσουν με τη σύσταση μας δεν θα έχουν κανέναν αντίπαλο για τις θέσεις των συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ…»

Στην περίπτωση που οι Γενικοί Γιατροί υλοποιήσουν πάντως την προειδοποίησή τους, φαίνεται ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη δημιουργία του νέου συστήματος της πρωτοβάθμιας πριν αυτό ακόμη ξεκινήσει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα θα χάσουν οι γιατροί από τις νέες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές! Αναλυτικά παραδείγματα

Θες γιατρό; Πέρνα πρώτα από τον οικογενειακό! Τι είπε ο υπ.Υγείας στους γιατρούς για το νέο σύστημα παραπομπών

Για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική μόνο με παραπομπή! Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button