ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Συνεχίζεται η κόντρα για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας! Εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή των «κλινικαρχών»

Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας.

Η υπουργική απόφαση του 2014 που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Μάκη Βορίδη προέβλεπε τη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας κάτι που στο παρελθόν δεν είχε θεσμοθετηθεί στη χώρα μας.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν όμως εκδοθεί διευκρινιστικές εγκύκλιοι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προσκόμματα σε μονάδες που ήδη λειτουργούν.

Πάντως μεταξύ άλλων το επιχείρημα των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών που εκτιμούν πως η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, είναι και το γεγονός ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) δεν είχε αποφανθεί για τις προδιαγραφές, αφού καθυστέρησε και δεν διατύπωσε την άποψή του.

νοσοκομείο

Ωστόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας τονίζεται πως η υπουργική απόφαση δεν προβλέπει υποχρεωτικά τη θέση του ΚΕΣΥ για τις προδιαγραφές.
Παράλληλα η καθυστέρηση έκδοσης σχετικής απόφασης από το ΚΕΣΥ, δε θεωρείται απαραίτητη μετά το πέρας ενός μεγάλου διαστήματος, σημειώνεται από τους εκπροσώπους των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας.

Η κόντρα των δύο πλευρών κρατά χρόνια αφού οι «κλινικάρχες» εκτός των άλλων θεωρούν πως ενώ γίνονται οι ίδιες χειρουργικές πράξεις στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, η φορολόγηση είναι πολύ χαμηλότερη και ευνοϊκότερη.

Από την άλλη τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας επισημαίνουν ότι το σύστημα υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από την πλήρη λειτουργία των μονάδων.

Ειδικότερα επικαλούνται έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας βάση της οποίας η εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό που θα προέκυπτε από την πλήρη εφαρμογή του συστήματος των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, θα κυμαινόταν από 171 έως και 225 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ αντίστοιχα για τον ΕΟΠΥΥ η εξοικονόμηση θα ήταν μεταξύ 71 και 93 εκατομμύριων ευρώ.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας: «Καθυστέρηση…αξίας εκατομμυρίων ευρώ για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας!»

Να σημειωθεί ότι υπολείπεται η έκδοση από το ΚΕΣΥ απόφασης για τις επιτρεπόμενες χειρουργικές πράξεις στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button