ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Νέες προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς

Οι νέοι «κόφτες» του ΕΟΠΥΥ καθιστούν την πλήρη διάγνωση για έναν ασθενή μάλλον μια περίπλοκη αν όχι αδύνατη υπόθεση, καθώς κουρεύτηκαν ακόμη και απλές εξετάσεις. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τι κόπηκε: «Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες»

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά και Ενώσεις Ιατρών κρούουν εδώ και μέρες τον κώδωνα του κινδύνου ότι κινδυνεύουν ασθενείς.
Δείτε χαρακτηριστικά τους φόβους της Ένωσης ιατρών ΕΟΠΥΥ: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Κουρεύτηκαν διαγνωστικές εξετάσεις με λογιστικά κριτήρια! Κινδυνεύουν ασθενείς»

Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς ώρας δε φαίνεται να κάνουν πίσω χωρίς βέβαια να αποκλείονται –όπως λένε πηγές του HealthReport.gr – ορισμένες διορθώσεις το επόμενο διάστημα.

Νέο προειδοποιητικό μήνυμα

Μέχρι τότε όμως πολλοί γιατροί ανά τη χώρα σε μια προσπάθεια να κάνουν ορθή διάγνωση στους ασθενείς τους και να τους εξυπηρετήσουν, επιχειρούν να εγγράψουν απαραίτητες εξετάσεις σε άλλους κωδικούς ώστε να «περάσουν» από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Κάτι που όμως έγινε αντιληπτό από την ΗΔΙΚΑ με αποτέλεσμα να εκδοθεί νέο ηλεκτρονικό μήνυμα προειδοποίησης. Παρότι …θεωρητικά η καταχώρηση μιας «απαγορευμένης» εξέτασης δεν απαγορεύεται, ο γιατρός θα πρέπει στην συνέχεια να απολογηθεί για τις υπερβάσεις, ενώ μέσα στις εκτιμήσεις είναι ακόμη και νέα κουρέματα σε βάρος του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ΗΔΙΚΑ σε μήνυμά της προς τους γιατρούς: «Σας ενημερώνουμε ότι το μήνυμα που εμφανίζεται κατά την καταχώρηση παραπεμπτικού και αφορά στην υπέρβαση του μέσου παραπεμπτικού για συγκεκριμένη ICD10 διάγνωση και ειδικότητα είναι ενημερωτικό και δεν απαιτεί ούτε αποδοχή από τον ιατρό ούτε αιτιολόγηση. Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει την καταχώρηση του παραπεμπτικού.

Επίσης, συνιστούμε στους χρήστες ιατρούς να μην επιχειρούν την καταχώρηση παραπεμπτικού με διαφορετικές ICD10 διαγνώσεις από αυτές που ισχύουν για τον ασθενή, προκειμένου να παρακάμψουν τον κανόνα, καθώς οι διαγνώσεις αυτές θα εμφανίζονται μελλοντικά στον ιατρικό φάκελο του ασθενή και επομένως θα αλλοιώνουν την εικόνα του».

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να αποσύρουν πλήρως τα μέτρα, παρότι προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα, λόγω των δεσμεύσεων που έλαβαν έναντι της τρόικας.

Οι “θεσμοί” άλλωστε επέβαλαν άρον άρον τα μέτρα για τον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς εδώ και καιρό δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να ελεγχθεί η δαπάνη, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέτρα ελήφθησαν λίγο πριν το τέλος του χρόνου κι ενώ η δαπάνη είχε φθάσει ήδη στα ύψη, με συνέπεια να έρχεται άγριο κούρεμα στα χρήματα που είναι να εισπράξουν οι γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πόσο κοστίζουν μαγνητική και αξονική τομογραφία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα!

Καρδιολόγοι: Ούτε τρίπλεξ δεν μπορούμε να συνταγογραφήσουμε! Πως «κουρεύτηκαν» απλές εξετάσεις για την καρδιά

ΙΣΑ προς υπ.Υγείας: Αλλάξτε τώρα το σύστημα με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Κινδυνεύουν ασθενείς

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Κουρεύτηκαν διαγνωστικές εξετάσεις με λογιστικά κριτήρια! Κινδυνεύουν ασθενείς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button