ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Συνεχίζεται το σίριαλ με τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς! Δείτε τι ανακοίνωσε ο Α. Ξανθός

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε προαναγγείλει πριν από ένα χρόνο τη θέσπιση νομοσχεδίου, με το οποίο θα παρέχονταν πλήρης φάρμακο-ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Συνέπεια καθημερινά εκατοντάδες καρκινοπαθείς να δίνουν μάχη όχι μόνο για να κρατηθούν στη ζωή αλλά και για να βρουν τα πολύτιμα για αυτούς φάρμακα.

Το θέμα της έλλειψης φαρμάκων που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους έθεσε με ερώτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας.

Απαντώντας ο υπουργός υγείας αφού παραδέχθηκε ότι ήταν μια αρρυθμία λόγω της αλλαγής του συστήματος χορήγησης των φαρμάκων δήλωσε ότι αυτό και μας λυπεί και μας προσβάλλει και μας εκθέτει ως ανθρώπους της δημόσιας υγείας”. Σύμφωνα με τον κ.Ξανθό “σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως η επάρκεια φαρμάκων αυτού του τύπου στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση για να μην ξεφύγει πλήρως η δαπάνη γιατί είναι “κλειστή” δαπάνη».

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τα ανεξήγητα ο καθ’ύλην αρμόδιος υπουργός έριξε το φταίξιμο στις απαιτήσεις των δανειστών.

«Η αλλαγή ήταν μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές και προαπαιτούμενο για την πρώτη δόση. Σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία δεν έγινε έγκαιρα η προετοιμασία. Ως τώρα τα φαρμακεία των νοσοκομείων έδιναν το “στερείται” στους καρκινοπαθείς και πήγαιναν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να το προμηθευτούν. Η ιστορία με τα “στερείται” συνέβη το 2012-21013 και τότε βρέθηκε αυτή η λύση να μετακυλιστεί το κόστος στον ΕΟΠΥΥ», εξήγησε ο υπουργός Υγείας και ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει επέκταση της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία».

Ανταπαντώντας η κ.Χριστοφιλοπούλου επεσήμανε ότι η αλλαγή του συστήματος έγινε «μέσα σε μία νύχτα» και πρότεινε να επιστρέψει το σύστημα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ο υπουργός της απάντησε ότι τώρα «μπαίνει οροφή στην νοσοκομειακή δαπάνη.Η συμφωνία λέει ότι αν ξεπεράσει το όριο των 570 εκατ. ευρώ για νοσοκομειακά φάρμακα, το επιπλέον κόστος επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το όριο δαπάνης φέτος ήταν 600 εκατ. και πέρυσι 459 εκατ. ευρώ. Το αυξήσαμε σημαντικά ακριβώς διότι συνυπολογίσαμε το κόστος των ακριβών φαρμάκων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόικα καλεί υπ.Υγείας: Αναπάντητες κλήσεις παντού! Γιατί δεν επικοινωνούν;

Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας

Έρχεται κι άλλο μαχαίρι στα νοσοκομειακά φάρμακα! Οι 10 εντολές των δανειστών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button