ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων χωρίς συνταγή! Όλες οι εξελίξεις

Την ανιούσα παίρνουν σχεδόν καθημερινά οι τιμές φαρμάκων που δεν χρειάζονται συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) και δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για τα γνωστά ΜΗΣΥΦΑ τα οποία οι ασθενείς τα πληρώνουν από την τσέπη τους καθώς δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Οι αυξήσεις των τιμών στα σκευάσματα αυτά φαίνεται ότι προκαλούν προβληματισμό στο υπουργείο υγείας, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, αφού όπως όλα δείχνουν οι αυξήσεις αυτές δεν αναμένεται να σταματήσουν.

Άλλωστε με νόμο που επιβλήθηκε λόγω του μνημονίου το 2017, απελευθερώθηκε η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ και οι τιμές καθορίζονται ελεύθερα. Δείτε ΕΔΩ κάποιες χαρακτηριστικές αυξήσεις σε τιμές: “Αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα σε έναν χρόνο! Παραδείγματα”

Και το ζήτημα είναι πως η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητικές τάσεις δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς αποφεύγουν για λόγους οικονομίας την επίσκεψη σε γιατρό και σπεύδουν να αγοράσουν φάρμακα με χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να γλιτώσουν την ιατρική επίσκεψη.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ, οι πολίτες κατά 74% θεωρούν ότι η χρήση των ΜΗΣΥΦΑ είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στο ιατρό, ενώ το 64% εκτιμά ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη.

Και τα οικονομικά δεδομένα από την αγορά των φαρμάκων χωρίς συνταγή έχει αυξητικές τάσεις αφού η ίδια έρευνα δείχνει ότι η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ παραμένει σταθερή με ανοδικές τάσεις παρά την κρίση, αφού οι πωλήσεις το 2016 άγγιξαν τα 161 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχη ήταν η “πίτα” και το 2015.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι πως οι φαρμακοποιοί μέσω των Συλλόγων τους (ΠΦΣ, ΦΣΑ κ.λ.π.) είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, όχι μόνο δε θα φέρουν μειώσεις όπως υποστήριζε η τρόικα με επιχείρημα τον ανταγωνισμό, αλλά αυξήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι έρχεται μετά τη Novartis! Νέος φάκελος «φωτιά»

Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείας έτοιμες για παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης! Τι ετοιμάζουν

Έρχεται έλεγχος σε όλη την αγορά φαρμάκου! Όλες οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Στα ύψη οι πωλήσεις στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα στην κρίση! Πόσες συσκευασίες ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button