ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Συνταγές φαρμάκων να φάνε και οι… κότες! Πως αυξήθηκαν εν μέσω κρίσης

Μόνο στις τιμές των φαρμάκων φαίνεται ότι εστιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας όμως ανεξέλεγκτο τον αριθμό των συνταγών.
Μπορεί εδώ και χρόνια ακόμη και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες να πιέζουν ώστε να υπάρξει έλεγχος της συνταγογράφησης, αλλά μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν…

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς (Delphi Economic Forum) που αποτελεί ουσιαστικά το «ελληνικό Νταβός», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης, σήμερα στη χώρα μας με δραματικά μειωμένη τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1,945 δις ευρώ, εκτελούνται μηνιαίως 6,5 εκατομ. συνταγές φαρμάκων. Όμως πριν την κρίση οπότε και η δαπάνη άγγιζε τα 5,1 δις ευρώ, οι συνταγές ήταν μειωμένες και κυμαίνονταν στα 4,5 εκατ. το μήνα.

Οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν στην πράξη ότι ένα χρήσιμο εργαλείο που είναι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν αξιοποιείται προς την κατεύθυνση ελέγχου της αγοράς φαρμάκων, αλλά μόνο για τον περιορισμό και το κούρεμα της δαπάνης χωρίς καμία στρατηγική ή πολιτική. Δείτε χαρακτηριστκά ΕΔΩ τι υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα νέα καινοτόμα φάρμακα που σχετίζεται άμεσα με την πολιτική που ακολουθείται: “Νέο φάρμακο στην Ελλάδα μετά από 2 έως 4 χρόνια! Τι υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές για τα νέα μέτρα”

Αποτέλεσμα βέβαια είναι ενώ εκτελούνται πολλές συνταγές, ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα να μην μπορούν να τα πάρουν ή να πληρώνουν μεγάλη συμμετοχή.

Πόσα πληρώνουν οι Έλληνες από την τσέπη τους

Άλλωστε οι ασθενείς ακόμη και μέσα στην κρίση πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για φάρμακα.
Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για κοινωνική πολιτική, αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα μισά χρήματα για το κόστος των φαρμάκων τα πληρώνουν οι ασθενείς και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε στο ίδιο Φόρουμ στους Δελφούς (Delphi Economic Forum) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης, σήμερα με βάση τις επίσημες καταγραφές το 1/4 του κόστους του φαρμάκου το πληρώνουν οι ασθενείς και άλλο 1/4 οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (claw back –rebate).

Ανάπτυξη μέσω φαρμάκων

Κι ενώ η Ελλάδα αναζητά διακαώς την ανάπτυξη και τα φάρμακα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, η πολιτεία φαίνεται ότι απλά…δεν ασχολείται. «Είμαστε τελευταίοι στα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των φαρμάκων» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σημειώνοντας παράλληλα: «Μπορούμε να διπλασιάσουμε τις θέσεις εργασίας στον φαρμακευτικό κλάδο.

Να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών και να αυξήσουμε την παραγωγή στα ελληνικά εργοστάσια και βέβαια να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Να σημειωθεί ότι σήμερα η φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει 26.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 86.000 έμμεσες.

Ο πρόεδρος της Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων από την πλευρά του εστίασε στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται άμεσα η αγορά φαρμάκων στη χώρα μας, ώστε να μη γίνονται οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων με δραματικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους ασθενείς.

«Στο δίλλημα μεταξύ δομικών μεταρρυθμίσεων και οριζόντια μέτρα, κέρδισαν τα οριζόντια μέτρα. Πρέπει κι εμείς να βάλουμε κανένα… γκολ» είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο κ.Τρύφων.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι απαιτείται να καθορισθεί μια νέα συγκεκριμένη πολιτική για τα γενόσημα φάρμακα αλλά και να καταπολεμηθεί το «τέρας» όπως είπε του claw back που αποτελεί την υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφοδος ελεγκτών στον ΕΟΦ για τα φάρμακα! Τι πήραν μαζί τους

Υπ’ ατμόν οι φαρμακευτικές για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο και οι κακές σχέσεις στο υπ.Υγείας

Σαρωτικούς ελέγχους σε φαρμακευτικές και ΕΟΦ ξεκινούν μικτά κλιμάκια ελέγχου! Όλες οι πληροφορίες

Αλλάζουν χέρια οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button