ΆρθραΦάρμακα

Συνταγές φαρμάκων ξανά με εμπορική ονομασία και πολλά…ερωτηματικά! Τι αλλάζει

Προβληματισμός επικρατεί στον ιατρικό κόσμο από τη Δευτέρα 27 Απριλίου μετά την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης των φαρμάκων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.
Πλέον με την αλλαγή της απόφασης, επιτρέπεται ο γιατρός να αναγράφει στις συνταγές των γενοσήμων την εμπορική ονομασία των φαρμάκων, χωρίς όμως να είναι δεσμευτικό είτε για τον ασθενή είτε για τον φαρμακοποιό.

Ειδικότερα, μετά τη Δευτέρα οι γιατροί θα μπορούν να αναγράφουν κανονικά την εμπορική ονομασία ενός γενοσήμου φαρμάκου αλλά στην εγκύκλιο υπάρχει η διευκρίνηση ότι: «δεν δεσμεύει τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής».

Γεγονός που σημαίνει πως και πάλι είναι στα χέρια του φαρμακοποιού να αλλάξει το συνιστώμενο φάρμακο.
Η τακτική αυτή μπορεί να ακολουθηθεί στο σύνολο των συνταγών ενώ διατηρείται το ποσοστό 15% για έναν γιατρό, στο οποίο μπορεί να «κλειδώσει» συγκεκριμένο φάρμακο που πρέπει να πάρει ο ασθενής χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής από τον φαρμακοποιό.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής καιρό τώρα δεχόταν πιέσεις από διάφορες πλευρές για την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης.
Από τη μία οι εταιρείες παραγωγής γενοσήμων επιθυμούσαν να αναγράφεται κανονικά η εμπορική ονομασία του σκευάσματος ώστε να γνωρίζει ο ασθενής τι φάρμακο λαμβάνει χωρίς να «πέφτει» σε ανώνυμα γενόσημα.

farmaka

Από την άλλη οι φαρμακοποιοί τάσσονταν υπέρ της αναγραφής μόνο της δραστικής ουσίας ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς και όταν δεν έχουν στα ράφια τους το συγκεκριμένο σκεύασμα που συστήνει ο γιατρός.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φαίνεται τελικώς πως επέλεξε τη …διπλωματική οδό. Και οι φαρμακευτικές εταιρείες να είναι με έναν τρόπο ικανοποιημένες και οι φαρμακοποιοί.

Βέβαια πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα αλλάξει και πάλι ο τρόπος συνταγογράφησης οπότε και θα οριστικοποιηθεί το νέο σύστημα, κατά το οποίο θα είναι σαφές αν θα επικρατήσει η εμπορική ονομασία ή η δραστική ουσία, χωρίς ερωτηματικά…

Πάντως ο ιατρικός κόσμος εδώ και καιρό διαμαρτύρεται για τη συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία και ζητά να δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό να μπορεί να καθορίσει συγκεκριμένο σκεύασμα. Τι επιχείρημα είναι πως κάθε φάρμακο δεν είναι ίδιο και μπορεί η δραστική ουσία να είναι όμοια αλλά μπορεί να μην έχει την ίδια αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση μιας ασθένειας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button