ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΕΔΥ! Γιατί κατηγορούν τον υπ.Υγείας οι γιατροί

Ακόμη και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται πλέον επισήμως κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τα λάθη και τις παραλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΠΕΔΥ.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις δηλώσεις στη Βουλή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού όπου ανακοίνωσε ότι στο ΠΕΔΥ θα επιστρέψουν μόνο οι γιατροί του ΠΕΔΥ που θα επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, πρόεδρος της οποίας είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται ευθέως κατά του Αν.Ξανθού. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν και πριν βγει το 2015 ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, είχε διαβεβαιώσει το κλάδο ότι τουλάχιστον όσοι είχαν επιλέξει να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα εξισώνονταν μισθολογικά και βαθμολογικά με τους γιατρούς των Νοσοκομείων. Διαβάστε ΕΔΩ τι διαβεβαίωνε τους γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πλέον όμως καταγράφεται μια στροφή της κυβέρνησης καθώς όπως φαίνεται και οι θεσμοί παίζουν το ρόλο τους για την επαναπρόσληψη των γιατρών που είχαν απομακρυνθεί με τον νόμο Άδωνι Γεωργιάδη.
Γι αυτό σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, λέει ευθέως στον υπουργό Υγείας Ανδρέα ξανθό: «Έχετε ευθύνη που καταρρέει το σύστημα!»

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία των Γιατρών σημειώνει: «συμπληρώνεται ένας χρόνος, που ως Αν/της Υπουργός και ως Υπουργός Υγείας, έχετε αντιληφθεί πλήρως ότι και με δική σας ευθύνη, το Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας καθημερινά υποβαθμίζεται. Πολλά ζητήματα απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Το ερώτημα είναι μπορούμε να μιλάμε για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας με άξονα το Νόμο 4238 του Γεωργιάδη;

Ας μην μιλήσουμε για το πλήρες χάος των ΥΠΕ, που άλλες πληρώνουν τους γιατρούς ΠΑΑ υπολογίζοντάς τους το σύνολο της προϋπηρεσίας τους και άλλες όχι. Άλλες ΥΠΕ έχουν κρίνει άλλες όχι, ενώ το Υπουργείο δεν έχει κατορθώσει με παρέμβασή του να συντονίσει τις Περιφέρειες.

Επίσης οι τροπολογίες για την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας και το βαθμολόγιο, δεν έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκτεθειμένους τους γιατρούς ΠΑΑ».

Και συνεχίζουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ περιγράφοντας την τραγική εικόνα που σήμερα παρουσιάζουν οι μονάδες υγείας: «Τα ιατρεία ΠΕΔΥ έχουν καταρρεύσει λόγω έλλειψης προσωπικού, τα εργαστήρια υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αναλώσιμων, με δυσκολία γίνεται η προμήθεια απλών υλικών όπως toner και χαρτί Α4 και εμείς φαντασιωνόμαστε μια μελλοντική Πρωτοβάθμια Υγεία στηριγμένη σε προτάσεις της Alma Ata «παλιάς κοπής».

Αναφέρατε κύριε Υπουργέ, ότι δεν γίνεται μεταρρύθμιση με παλιά υλικά. Μπορεί οι γιατροί, του πρώην ΙΚΑ, να είμαστε αρκετά μεγάλοι σε ηλικία, άρα κατ’ εσάς «παλιά υλικά», αλλά είμαστε έμπειροι και μάχιμοι γιατροί στην ΠΦΥ και με διάθεση να την στηρίξουμε, σε καμμία όμως περίπτωση δεν είμαστε «παλιο-υλικά»!.

Εντυπωσιακό είναι άλλωστε ότι παρά τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο των γιατρών, νέοι γιατροί δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τις θέσεις επικουρικών που προκηρύχθηκαν στο σύστημα.

Η Ομοσπονδία των γιατρών περιγράφει: «οι νέοι γιατροί με σχέση εργασίας ΠΑΑ ως επικουρικοί, γύρισαν την πλάτη σε αυτή την εργασιακή σχέση (από 900 προκηρυγμένες θέσεις, εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο 190) και μαζικά μεταναστεύουν, ενώ πολλοί από τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς σκέπτονται να το κάνουν».

Και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ) καλούν τον υπουργό να αφήσει πίσω του τις «ιδεολογικές εμμονές» όπως λένε και: «πριν η κατάσταση γίνει μή αναστρέψιμη για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, να αφήσουμε πίσω τις ιδεολογικές εμμονές μας και να προχωρήσουμε μαζί στην αναστήλωση του καταρρέοντος Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, για να αποτελέσει και το φραγμό προς τα Νοσοκομεία που και αυτά βρίσκονται υπό κατάρρευση».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button