Ειδήσεις Υγείας

Συχνές κράμπες: Τι τις προκαλεί και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κράμπες  μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος ενώ πολλές φορές προκαλούν έντονο πόνο χωρίς να αφήνουν περιθώρια στους μυς να χαλαρώσουν. Συνήθως μπορεί να κρατήσουν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και κάποιες ώρες, καθιστώντας τον οποιοδήποτε ανήμπορο να κάνει την όποια δραστηριότητα.

Δείτε ποιες είναι οι ένοχες αιτίες!

Κακή διατροφή

Η κακή διατροφή και η αφυδάτωση, είναι η κύρια αιτία που προκαλούν τις κράμπες. Μάλιστα η έλλειψη καλίου, μαγνησίου και νατρίου επιδεινώνουν το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε περιόδους μεγάλης ζέστης ή κατά τη διάρκεια κάποιας έντονης δραστηριότητας, όπου ο οργανισμός αφυδατώνεται, οι κράμπες είναι αρκετά συχνές.

Έντονο άγχος και στρες

Αρκετά συχνά λόγω άγχους και στρες παίρνουμε γρήγορες ανάσες, οι οποίες ωστόσο προκαλούν τη μείωση του ασβεστίου στο αίμα και ως αντίδραση ο οργανισμός εκδηλώνει κράμπες και σπασμούς. Προσπαθήστε να ηρεμήστε και να πάρετε βαθιές αναπνοές ώστε να χαλαρώσουν οι μυς σας και να «περάσει» η κράμπα.

Υποθυρεοειδισμός

Ένα από τα συχνά συμπτώματα του χρόνιου και του αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού είναι και οι πόνοι στους μύες. Συχνά ωστόσο αυτά τα άτομα υποφέρουν και από έντονες μυϊκές κράμπες.

Αντιμετώπιση

Ο πόνος είναι αφόρητος και αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τεντώσουμε τον μυ. Στην περίπτωση για παράδειγμα της γάμπας, που είναι μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις μπορούμε να τεντώσουμε το πόδι μας ψηλά και να ασκήσουμε πίεση, με τη μορφή μασάζ, στο σημείο.

Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει δοκιμάστε πρώτα να τον «ακινητοποιήσετε» με λίγο πάγο και έπειτα τοποθετήστε χλιαρές κομπρέσες ή κάντε ένα χλιαρό ντους ώσπου να χαλαρώσει ο μυς. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε εάν πάθετε κράμπα και σε κάποιο άλλο από τα άκρα σας, π.χ στο μπράτσο.

Πάντα πριν και μετά από κάθε άσκηση χρειάζεται σωστό ζέσταμα των μυών και πολύ καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καλοκαίρι και ουρολοίμωξη: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button