Ειδήσεις Υγείας

Συχνουρία: Γιατί πηγαίνω συνέχεια τουαλέτα;

Τι να φταίει άραγε; Συχνουρία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος ουρεί συχνότερα από το φυσιολογικό, εξηγούν οι ειδικοί. Όταν συμβαίνει, η συνολική ποσότητα των ούρων που αποβάλλονται είναι συνήθως φυσιολογική ή ελαφρά μειωμένη. Η συχνουρία μπορεί να εμφανίζεται τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Όταν συμβαίνει μόνο τη νύχτα μιλάμε για νυκτουρία.

Μπορεί όμως πίσω από τη συχνουρία να κρύβονται άλλα σοβαρότερα αίτια.
Άλλωστε ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τη συχνουρία, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστεως, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση, ασυνήθιστο χρώμα ούρων ή έντονη και επείγουσα επιθυμία για ούρηση.

Πάντως οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα για ούρηση, αποτελούν συμπτώματα πολλών ασθενειών. Εκτός αυτού όμως η συχνουρία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα του πάσχοντα, τον ύπνο του, την εργασία του αλλά και γενικότερα την ποιότητα ζωής του.

Διάφορες ουρολογικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν συχνουρία σύμφωνα με τους ειδικούς. Μπορεί να σχετίζονται με τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα ή τον προστάτη. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι φλεγμονές, τραυματισμοί, παθήσεις των μυών, των νεύρων ή άλλων ιστών που συμμετέχουν στη λειτουργία της κύστης ή την παραγωγή των ούρων, κάποιες μορφές θεραπείας καρκίνου, φάρμακα ή άλλες ουσίες που αυξάνουν την παραγωγή των ούρων.

syxnouria

Εκτός αυτού η συχνουρία μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, λίθους της κύστεως, κυστεοκήλη, διαβήτη, διουρητικά, κατάχρηση αλκοόλ ή καφέ, διάμεση κυστίτιδα, λοιμώξεις του νεφρού, υπερδραστήρια κύστη, υπερπλασία προστάτη ή φλεγμονή του (προστατίτιδα), ακτινοθεραπεία της πυέλου ή της κατώτερης κοιλιακής χώρας, διαβήτη τύπου 1 ή 2, ακράτεια ούρων ή λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (όπως πχ οξεία κυστίτιδα).

Στην περίπτωση που κανείς δεν πίνει συχνά καφέ ή αλκοόλ και παρουσιάζει συχνουρία, θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του για να εντοπίσει τυχόν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button