ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Σφαγή στο ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες όταν η ηγεσία του υπουργείου υγείας διέρρευσε …διακριτικά πως ο εκλεκτός της για τη θέση στον μεγαλύτερο φορέα Υγείας της χώρας, είναι ο Μιχάλης Χλέτσος ο πανεπιστημιακός καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Για πολλούς ο κ.Χλέτσος θα ήταν μιας πρώτης τάξεως επιλογή καθότι γνώστης των οικονομικών. Για κάποιους άλλους αποτελούσε μια όχι τόσο συνετή επιλογή καθότι δεν είχε διαχειριστεί κάποιον αντίστοιχο φορέα. Μέχρι εδώ όλα καλά και τα σχόλια έως και …αθώα.
Μετά ήρθε ο πόλεμος…

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσαν σφόδρα με την επιλογή του Μιχάλη Χλέτσου για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, άρχισαν να διαμορφώνουν ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος του πανεπιστημιακού αλλά και κατά του ίδιου του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στον υπουργό Υγείας άλλωστε είχαν πολλά να καταλογίσουν δεδομένου πως δείχνει μια …προτίμηση σε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ για τη στελέχωση διαφόρων φορέων και υπηρεσιών όπως των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
(Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό editorial: «Το …βαθύ ΠΑΣΟΚ και πάλι στην Υγεία!»)

Οι γκρίνιες έδιναν και έπαιρναν στην Κουμουνδούρου αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου από τους δυσαρεστημένους, το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο ούτε ο πρωθυπουργός αλλά ούτε και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είχαν το χρόνο ή τη διάθεση, προς ώρας τουλάχιστον, να ασχοληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό λόγω των συνεχών εξελίξεων με τα οικονομικά της χώρας στην Ευρώπη.

Μ αυτά και μ αυτά και αφού οι δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβλεπαν φως, αποφάσισαν να δράσουν. Διέρρευσαν στον Τύπο- όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr– πως ο εκλεκτός του Π.Κουρουμπλή ήταν και εκλεκτός των Βορίδη-Γεωργιάδη.

Μ.Βορίδης-Αδ.Γεωργιάδης
Μ.Βορίδης-Αδ.Γεωργιάδης

Ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου κοστολόγησης στα νοσοκομεία (DRGs) ώστε να διευκολυνθεί στη συνέχεια η λειτουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ, της εταιρείας που δημιούργησε ο Μάκης Βορίδης και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις επειδή θα διαχειρίζεται τα οικονομικά του ΕΣΥ έχοντας στη μετοχική της σύνθεση και ιδιώτες.

Και το ζήτημα είναι πως ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε κατάργηση της ΕΣΑΝ, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης της.
Βέβαια ο καθηγητής οικονομικών Μιχάλης Χλέτσος όπως πολλοί άλλοι πανεπιστημιακοί άλλωστε με γνώσεις στα οικονομικά της Υγείας, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως πραγματοποίησε μια απλή έρευνα για τον τρόπο κοστολόγησης των πράξεων του ΕΣΥ, διαδικασία φυσιολογική για ερευνητή-πανεπιστημιακό. Όμως για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η δραστηριότητα του κ.Χλέτσου δεν ήταν αποδεκτή ως κάτι τέτοιο, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr.

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο …κάρφωμα σε βάρος του Π.Κουρουμπλή και του Μ.Χλέτσου δεν υπήρχαν και πολλές αντιρρήσεις από διάφορα στελέχη της οδού Αριστοτέλους. Μ αυτά και μ αυτά όμως φαίνεται πως το όνομα του Μιχάλη Χλέτσου «κάηκε», καθώς πλέον και συνεργάτες του υπουργού Υγείας που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν βέβαιοι για την τοποθέτησή του πανεπιστημιακού στη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, τώρα διαμηνύουν πως τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Μέσα στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά το δημοσίευμα (εφ.Συντακτών) για τη σχέση Χλέτσου-Βορίδη-Γεωργιάδη, ήταν και αυτή του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, που προέρχεται μέσα από την καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ καθότι στέλεχος του κόμματος. Ο κ.Βαρνάβας με ιδιαιτέρως σκληρά λόγια μέσα από την ιστοσελίδα ygeianet.gr, ζήτησε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «αμφισβητούνται πλέον ανοικτά οι επιλογές και η ευθυκρισία του κ. Κουρουμπλή» και αφήνοντας ευθέως μήνυμα για σύγκρουση της κυβέρνησης με τους γιατρούς και τους κοινωνικούς φορείς λόγω των επιλογών Κουρουμπλή.

Ο Δημήτρης Βαρνάβας
Ο Δημήτρης Βαρνάβας

Η ανάρτηση του κ.Βαρνάβα ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα υπουργείο από μόνος του, λόγω της δομής, της σπουδαιότητας αλλά και του προϋπολογισμού του, που είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας!

Διαχρονικά η επιλογή του εκάστοτε Διοικητή του ΕΟΠΥΥ απασχολούσε απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κατέληγε στο πρόσωπο του Διοικητή και έδινε την έγκριση στον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην τοποθέτηση. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο σημερινός υπουργός Υγείας φαίνεται πως έχει επιλέξει για την καίρια αυτή θέση τον κ. Χλέτσο, ο οποίος – όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα, είναι ο «εισαγωγέας» των Γερμανικών DRGs στην Ελλάδα σε αγαστή συνεργασία με τους μνημονιακούς υπουργούς κκ Γεωργιάδη και Βορίδη, προκειμένου να ολοκληρωθεί υπό την εποπτεία της Γερμανικής κυβέρνησης το εγχείρημα της ΕΣΑΝ ΑΕ.

Συνεπώς οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή ότι πιθανόν θα διατηρήσει την ΕΣΑΝ ΑΕ, δένουν με την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου και ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση με τους γιατρούς και υγειονομικούς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα στο χώρο της υγείας.

Επειδή αμφισβητούνται πλέον ανοικτά οι επιλογές και η ευθυκρισία του κ. Κουρουμπλή, είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Μαξίμου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναίτια σύγκρουση με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και οι εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας”.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένος από το όλο κλίμα που επικρατεί στον τομέα της Υγείας και δεν αποκλείεται τελικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να επιλεγεί απ ευθείας από το Μαξίμου.

tsipras

Λέγεται μάλιστα πως η επιλογή του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του μεγαλύτερου φορέα Υγείας της χώρας, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό αυτήν την περίοδο και εξαιτίας των ελέγχων στα οικονομικά του φορέα που πραγματοποιούν οι θεσμοί.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button