ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΣΦΕΕ και ΠΕΦ: «Λάθος η κάλυψη ανασφάλιστων από τον προϋπολογισμό για φάρμακα»

Την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, εγχωρίων και ξένων, έχουν προκαλέσει τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αφήνουν αιχμές εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπ. υγείας  ότι ”επιχειρεί να μεταβιβάσει το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης  των ευάλωτων ομάδων στην φαρμακοβιομηχανία”.

Στην ίδια επιστολή αφού χαιρετίζουν την απόφαση της Πολιτείας για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων δεδομένου ότι η ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελεί βασική προτεραιότητα επισημαίνουν ότι ”ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς. Ήδη η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής”.

Για τους παραπάνω λόγους οι εκπρόσωποι τόσο του ΣΦΕΕ όσο και της ΠΕΦ θεωρούν ότι η ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ήδη ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα, αποτελεί λανθασμένη επιλογή”.

Παράλληλα καθιστούν σαφές ότι ”η επιπλέον επιβάρυνση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη φαρμακευτική αγορά η οποία σήμερα λειτουργεί πλέον οριακά. Η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οδηγώντας το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας στη διάλυση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα  οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα πάνω από 2 δισ. ευρώ σε rebate και clawback, ενώ εκτιμάται ότι το 2016, το 1 στα 3 φάρμακα που αποζημιώνονται ασφαλιστικά θα διατίθεται δωρεάν μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών. Η κάλυψη των αναγκών των ασθενών αποτελεί κοινό στόχο Βιομηχανίας και Πολιτείας, όμως θεωρούμε ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της Πολιτείας ιδιαίτερα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Καταλήγοντας, θεωρούν ”ότι η κάλυψη των ανασφαλίστων θα πρέπει να μη συμπεριλαμβάνεται στον κλειστό φαρμακευτικό προϋπολογισμό και καλούμε την Πολιτεία όπως κινητοποιηθεί άμεσα για την αναζήτηση ευρωπαϊκών ή άλλων κονδυλίων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button