Πολιτική Υγείας

ΣΦΕΕ : Περισσότερη διαφάνεια στις σχέσεις φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών

Από το μικροσκόπιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, θα περνάνε από δω και στο εξής οι … ”σχέσεις” των Φαρμακευτικών εταιρειών με επαγγελματίες Υγείας και επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς.

Όπως είχε αποκαλύψει το www.healthreport.gr (πατήστε ΕΔΩ)

,το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 για συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2015. Η δημοσιοποίηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΦΕΕ η οποία θα είναι προσβάσιμη από το κοινό. Ενώ τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται είναι το ονοματεπώνυμο του γιατρού και το Α.Φ.Μ καθώς και το ύψος και το είδος της αμοιβής.
Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, για την παρουσίαση του κώδικα διαφάνειας, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης
, ”Υπήρχε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μια περιοχή η οποία παρέμενε αδιαφανής. Η περιοχή αυτή ήταν η σχέση των φαρμακευτικών εταιρειών με τους γιατρούς.
Το αδιαφανές αυτό της περιοχής έδινε λαβή σε υποψίες, όπως κάθε είδους αδιαφάνεια, σε σχόλια, σε κριτικές οι οποίες μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ήταν άδικες, ενδεχομένως σε άλλες περιπτώσεις και να ήταν δίκαιες” προσθέτοντας ότι οι πολίτες θα γνωρίζουν πλέον τις σχέσεις του γιατρού τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες, και ανέφερε πως θα προχωρήσει και σε νομοθετικό επίπεδο ώστε να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ.
”Μόνο έτσι θα συνεισφέρουμε στην αξιοπιστία και διαφάνεια που τόσο χρειαζόμαστε ως χώρα”, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής
και πρόσθεσε: ”Με αυτήν τη νέα πρωτοβουλία, στόχος μας είναι να φέρουμε στην επιφάνεια τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών Υγείας, καθιστώντας τις πιο διαφανείς και κατά συνέπεια ευκολότερα κατανοητές από τους ασθενείς, από τους άλλους εταίρους και βέβαια από το σύνολο της κοινής γνώμης”.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας του ΣΦΕΕ Μάρκος Γερασόπουλος
, ανέφερε ότι ”η επιτυχία της πρωτοβουλίας, που αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την σύμπραξη και τη στενή συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών Υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαύγεια και η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε αυτή τη σχέση συνεργασίας”.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιοποίησης, θα εξαιρούνται παροχές για ΜΗΣΥΦΑ, γεύματα εργασίας, είδη αξίας 15 ευρώ και συναλλαγές που αφορούν την αλυσίδα διανομής φαρμάκου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button