Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Σχιζοφρένεια: Ελπιδοφόρα θεραπεία “χτυπά” τα συμπτώματα!

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η σχιζοφρένεια εξακολουθεί να αποτελεί “ταμπού” είναι μια νόσος που μπορεί να αφορά τον οποιοδήποτε ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικοοικονομικής και πολιτισμικής κατάστασης. Οι παράγοντες που “ενοχοποιούνται” για την εκδήλωσή της είναι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί.

Χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, αποδιοργάνωση λόγου ή συμπεριφοράς, μειωμένη ικανότητα στοχοκατευθυνόμενης δράσης, απάθεια ή έλλειψη κινήτρου και γνωστικά ελλείμματα και γενικά μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά όλες τις πτυχές της ζωής των πασχόντων.

Ακάλυπτη ανάγκη

Εκτός από τα συμπτώματα αλλά και τον στιγματισμό που επιφέρει η νόσος το μεγαλύτερο πρόβλημα που έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς αλλά και συγγενείς, αποτελεί η μη φαρμακευτική συμμόρφωση. Εκτιμάται ότι ως και 89% των ασθενών με σχιζοφρένεια δεν τηρούν ή τηρούν εν μέρει τη φαρμακευτική αγωγή τους.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αφενός πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής μετά από ένα πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο και αφετέρου σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων και της λειτουργικότητάς τους, αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, αυτοκτονικό ιδεασμό, αυξημένο χρόνο ανάρρωσης και μειωμένη ανταπόκριση στα αντιψυχωσικά.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνικού τύπου παρεμβάσεις, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ελέγχουν ικανοποιητικά τα συμπτώματά τους. Όμως όσες φαρμακευτικές αγωγές λαμβάνονται καθημερινά απαιτούν υψηλή συμμόρφωση, οδηγώντας συχνά και λόγω της φύσης της νόσου σε ανεπαρκή τήρηση της θεραπείας με σημαντικές συνέπειες στους ασθενείς, στους φροντιστές και στις υγειονομικές δαπάνες του συστήματος υγείας.

Επιπλέον, η καθημερινή λήψη της αγωγής μπορεί να επιβαρύνει συναισθηματικά τους ασθενείς με σχιζοφρένεια, καθώς τους υπενθυμίζει το πρόβλημα δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά τους.

Νέες θεραπευτικές εξελίξεις

Η εξέλιξη της φαρμακευτικής έρευνας φέρνει σήμερα νέα προοπτική στη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Χάρη στην κυκλοφορία των άτυπων Αγωγών Μακράς Δράσης οι πάσχοντες έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη ποιότητα ζωής, απαλλαγμένοι από το άγχος της συχνής λήψης της φαρμακευτικής αγωγής.

Και αυτό γιατί η συχνότητα λήψης της αγωγής μειώνεται ακόμα περισσότερο μέσα στο διάστημα ενός έτους.

Η σημασία των άτυπων Αγωγών Μακράς Δράσης είναι τεράστια τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους καθώς  συμβάλλουν στην τήρηση της θεραπείας, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά διακοπής της αγωγής και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, αλλά και χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπών συγκριτικά με τις αγωγές που λαμβάνονται καθημερινά και συχνά παραπάνω από μια φορά την ημέρα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button