Ειδήσεις Υγείας

Σχιζοφρένεια: Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση-θεραπεία;

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η νόσος εκδηλώνεται στην ηλικία των 16-30 ετών, ενώ εμφανίζεται νωρίτερα στους άντρες και με σοβαρότερη συμπτωματολογία σε σχέση με τις γυναίκες. Επειδή είναι χρόνια νόσος, επηρεάζει άμεσα τόσο τη ζωή των ασθενών όσο και των οικείων του ενώ τα συμπτώματα της πάθησης, οδηγούν σε διαταραγμένη λειτουργικότητα και χαμηλή ποιότητα ζωής των ασθενών.

Όμως παρά τις αλματώδης προόδους της επιστήμης οι πάσχοντες πολύ συχνά ζουν στο περιθώριο καθώς και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει έντονο το φαινόμενο της στιγματοποίησής τους.

Αν και τα αίτια της, παραμένουν ακόμη άγνωστα οι παράγοντες που “ενοχοποιούνται” είναι κυρίως γενετικοί, βιολογικοί και περιβαλλοντικοί, ενώ η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει ρόλο, καθώς τείνει να εμφανίζεται σε μέλη ίδιων οικογενειών.

Ακρογωνιαίος λίθος θεωρείται από τους ειδικούς η πρόληψη και η έγκαιρη λήψη θεραπείας, καθώς αν η νόσος διαγνωστεί άμεσα, τόσο πιο καλή θα είναι η έκβαση της σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχει ίαση, αλλά οι φαρμακευτικές αγωγές που υπάρχουν επιτρέπουν τον έλεγχο των συμπτωμάτων ενισχύοντας τη λειτουργικότητα των ασθενών.

Όμως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους είναι το πρόβλημα της συμμόρφωσης στη θεραπεία.

Γεγονός που σημαίνει στην πράξη, ότι οι ασθενείς έχουν ανάγκη από νέες θεραπείες χωρίς το άγχος της συχνής λήψης της φαρμακευτικής αγωγής ώστε να αποφεύγονται οι υποτροπές και να έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Νέα δεδομένα

Τα νέα είναι, ευτυχώς, αισιόδοξα, αφού η εξέλιξη της φαρμακευτικής έρευνας άνοιξε νέους θεραπευτικούς δρόμους.

Χάρη στην κυκλοφορία των άτυπων Αγωγών Μακράς Δράσης οι πάσχοντες έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη ποιότητα ζωής, απαλλαγμένοι από το άγχος της συχνής λήψης της φαρμακευτικής αγωγής.

Έτσι οι δυνατότητες τήρησης της αγωγής αυξάνονται πλέον σημαντικά, καθώς η συχνότητα λήψης της αγωγής μειώνεται ακόμα περισσότερο μέσα στο διάστημα ενός έτους. Μέχρι σήμερα οι αγωγές μακράς δράσης απαιτούσαν λήψη από 26 ως 12 φορές το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η σημασία των άτυπων Αγωγών Μακράς Δράσης είναι τεράστια τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους καθώς συμβάλλουν στην τήρηση της θεραπείας, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά διακοπής της αγωγής και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, αλλά και χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπών συγκριτικά με τις αγωγές που λαμβάνονται καθημερινά και συχνά παραπάνω από μια φορά την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχιζοφρένεια: Ελπιδοφόρα θεραπεία «χτυπά» τα συμπτώματα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button