Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων: Τι είναι & πώς εκδηλώνεται

Αν και το σύνδρομο αυτό δεν σχετίζεται με τη σεξουαλική επιθυμία οι πάσχοντες τις περισσότερες φορές δε βιώνουν οργασμό.

Για πρώτη φορά η νόσος αυτή τεκμηριώθηκε από τον Δρ Sandra Leiblum το 2001 και μόλις πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως ξεχωριστό σύνδρομο στην ιατρική βιβλιογραφία.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο είναι ταχυκαρδία, μούδιασμα, αυξημένη ευαισθησία των γεννητικών οργάνων χωρίς να έχουν προηγηθεί σεξουαλικά ερεθίσματα.

Μέχρι πριν από δυο χρόνια εικάζονταν από τους ειδικούς ότι το σύνδρομο επηρέαζε μόνο τις γυναίκες .Όμως άλλαξαν άποψη όταν το 2014 κατεγράφη το πρώτο περιστατικό του συνδρόμου σε άνδρα.

Όπως περιγράφεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Case Reports in Urology «o ασθενής δήλωσε πως βρισκόταν συνεχώς ένα βήμα πριν τον οργασμό, χωρίς όμως να αισθάνεται ερωτική διέγερση», αναφέρει ο ένας εκ των δύο συντακτών της σχετικής έκθεσης, Tobias Köhler.

Υπολογίζεται ότι το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων εκδηλώνεται σε ποσοστό 1% του γυναικείου πληθυσμού, ενώ τα καταγεγραμμένα περιστατικά σε άνδρες είναι πολύ λίγα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης. Ωστόσο οι ειδικοί δεν έχουν διαπιστώσει ακόμη ποιοι παράγοντες καθοδηγούν την εκδήλωση του συνδρόμου.

Αν και δεν προκαλεί επιπλοκές στην υγεία το σύνδρομο των ανήσυχων γεννητικών οργάνων είναι δυνατόν να κάνει τη ζωή των πασχόντων ανυπόφορη. Όπως έχουν εντοπίσει οι ειδικοί οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται ότι συχνά νιώθουν έντονο άγχος και στρες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button