Ειδήσεις Υγείας

Σύνδρομο θυμού: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Υπολογίζεται ότι η διαταραχή αυτή προσβάλει το 7,3% του πληθυσμού και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι τρεις ή περισσότερες εκρήξεις αδικαιολόγητου θυμού οι οποίες όμως συνοδεύονται από βίαιη συμπεριφορά.

Μάθετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Συχνά οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό επιτίθενται σε άλλους προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τραυματισμούς.  Το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι, ότι οι ασθενείς αντιδρούν με ανεξέλεγκτη οργή και αισθάνονται ανακούφιση κατά το ξέσπασμά τους. Στη συνέχεια όμως αισθάνονται τύψεις για τη συμπεριφορά τους.

Πάντως έχει ανακαλυφθεί ότι το σύνδρομο εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία και οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο;

Οι  επιστήμονες αναφέρουν, πως η «Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή», όπως ονομάζεται στην ιατρική ορολογία το σύνδρομο, αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια, η οποία αφού διαγνωστεί με ιατρικές εξετάσεις, περιορίζεται ή αντιμετωπίζεται με ψυχολογική υποστήριξη και άλλες ιατρικές μεθόδους.

Οι θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και φάρμακα. Τα φάρμακα απομακρύνουν το επίπεδο από το οποίο επέρχεται το επιθετικό ξέσπασμα θυμού, εν η συμπεριφορική θεραπεία βοηθά τους ασθενείς να αναγνωρίζουν και να χειρίζονται τα έντονα αισθήματα που τους οδηγούν στις χαρακτηριστικές κρίσεις οργής του συνδρόμου.

Πάντως η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την αποτελεσματική πρόληψη των προβλημάτων που θα ταλανίζουν τον ασθενή εάν η νόσος καταστεί ανεξέλεγκτη.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button