Ειδήσεις Υγείας

Σύνδρομο Μαρίας Αντουανέτας: Όταν τα μαλλιά ασπρίζουν σε μια νύχτα

Το Σύνδρομο Μαρίας Αντουανέτας ανήκει στις λεγόμενες ψυχοσωματικές παθήσεις και αναφέρεται στο απότομο άσπρισμα των μαλλιών, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έντονη συναισθηματική φόρτιση. Το όνομα του το χρωστά  στη βασίλισσας της Γαλλίας, Μαρίας Αντουανέτας, η οποία το βράδυ πριν από τον αποκεφαλισμό της, στις 16 Οκτωβρίου του 1793, ξαφνικά άσπρισαν όλα της τα μαλλιά.

Στην ιατρική ορολογία, το φαινόμενο είναι γνωστό ως canities subita και άρχισε να απασχολεί έντονα τους επιστήμονες από το 19ο αιώνα.

Το 1851 έγινε η πρώτη έκθεση του συνδρόμου σε ιατρικό περιοδικό. Αφορούσε έναν τζογαδόρο, που μέσα στο πάθος του, πόνταρε όλα του την περιουσία σε μία παρτίδα χαρτιά. Την επόμενη ημέρα ξύπνησε και είχαν ασπρίσει τα μαλλιά του, όμως δεν είναι γνωστό αν στρεσαρίστηκε επειδή έχασε τα πάντα ή επειδή κέρδισε ένα απρόσμενα μεγάλο ποσό.

 

 

 

 

 

 

Έκτοτε έχει γίνει ευρύτερα γνωστό με τους ειδικούς να αναζητούν την αιτία του φαινομένου οι ειδικοί.

Πάντως ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν,  πως το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι το άγχος, το στρες, η στεναχώρια, ο φόβος και γενικότερα η έντονη συναισθηματική φόρτιση, πυροδοτούν το φαινόμενο

Πάντως μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Dermatology, δεν υπάρχει κάποια άλλη λογική εξήγηση για το Σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας πέρα από την «επιλεκτική» απώλεια μαλλιών λόγω διάχυτης γυροειδούς αλωπεκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι να τρώτε για να μην ασπρίσουν τα μαλλιά σας!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button