Ειδήσεις Υγείας

Σύνδρομο παγωμένου ώμου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Προσοχή μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο του παγωμένου ώμου (συμφυτική θυλακίτις), που πλήττει άτομα άνω των 40 χρόνων και έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες.

«Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος νοιώσει πόνο στην άρθρωση του ώμου, που περιορίζει την κινητικότητα, πρέπει άμεσα να πάει στο γιατρό» αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού,Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης. Και προσθέτει:.

«Οι περισσότεροι ασθενείς με μόνιμο πόνο στον ώμο, σε πρώτο στάδιο ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συντηρητική θεραπεία, αλλά ο έντονος πόνος και η παράταση των συμπτωμάτων αποτελούν κακή πρόγνωση και τότε πρέπει να ανησυχήσουν».

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε μερικές περιπτώσεις η κινητικότητα μπορεί να μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα είναι δύσκολο ο ασθενής να εκτελέσει πολλές καθημερινές εργασίες, όπως το χτένισμα, το ντύσιμο ή το βούρτσισμα των δοντιών.

Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτις του ώμου, είναι πάθηση αγνώστου αιτιολογίας, με συμπτώματα :

Μόνιμο πόνο στον ώμο που παρουσιάστηκε σχετικά απότομα

Μόνιμο πόνο ως εξέλιξη χρόνιου πόνου και περιορισμό όλων των κινήσεων (ενεργητικών και των παθητικών), προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς ειδικά ευρήματα στις ακτινογραφίες του ώμου.

«Ο πόνος , όπως εξηγεί ο κ Ιγνατιάδης ,μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα σε κάποιο βαθμό μετά από μήνες ή χρόνια, δυστυχώς όμως συνήθως παραμένουν τα αρνητικά αποτελέσματα της μακροχρόνιας δυσκαμψίας, όπως είναι η μυϊκή ατροφία, μερική δυσκαμψία κ. α».

Ο παγωμένος ώμος πλήττει κυρίως άτομα ηλικία 40-70 χρόνων και αφορά το 2% έως 4% του πληθυσμού και συχνότερα γυναίκες.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου «προτιμά» άτομα:

Ηλικίας άνω των 40 χρόνων κυρίως γυναίκες

Με διαβήτη

Που χρειάστηκαν ακινητοποίηση του ώμου, από τραύμα, περιαρθρίτιδα, χειρουργείων ώμου, η κάκωση στο πέταλο των στροφέων του ώμου,

Με συστηματική νόσο( Παθήσεις του Θυρεοειδή, καρδιολογικές παθήσεις, και Πάρκινσον).

Η πάθηση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία έχει τρία στάδια και διαρκεί 12-24 μήνες. Τα τρία στάδια συμπτωμάτων έχουν ως εξής:

Επώδυνο στάδιο: Εισβολή πόνου και έναρξη μείωσης του εύρους κιν ØΕπώδυνο στάδιο: Εισβολή πόνου και έναρξη μείωσης του εύρους κινήσεων απαγωγής και στροφών

Περιοριστικό στάδιο: Μείωση του πόνου με σταθεροποίηση και εγκατάσταση μεγάλης δυσκαμψίας. Ο ώμος δεν απάγεται και δεν κάνει στροφές. Ο πόνος μονιμοποιείται

Στάδιο αποκατάστασης: Ο πόνος μειώνεται σταδιακά και οι κινήσεις επανέρχονται επίσης σταδιακά, αλλά συνήθως η αυτόματη αποκατάσταση είναι συχνά ατελής.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία έχει τρεις βασικούς στόχους: α) ανακούφιση από τον πόνο, β) βελτίωση του εύρους κίνησης, γ) μυϊκή ενδυνάμωση και περιλαμβάνει δυο στάδια.

Σε αρχόμενο σύνδρομο ή έστω στο Ά στάδιο η θεραπεία της συμφυτικής θυλακίτιδας γίνεται συντηρητικά με:

Ασκήσεις φυσικοθεραπεία, απαλές και σταδιακές διατάσεις του ώμου, για την αποκατάσταση του εύρους κινητικότητας. Η χρησιμοποίηση πάγου στον ώμο μπορεί επίσης να βοηθήσει

Φάρμακα. Η παρακεταμόλη  και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως είναι η ιβουπροφαίνη  και η ναπροξαίνη  μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.

Θεραπεία με υαλουρονικό νάτριο: Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η θεραπεία με ενδαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού νατρίου στον ώμο σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία.

Χειρουργική επέμβαση

Σχετικά Άρθρα

Back to top button