Ειδήσεις Υγείας

Σύνδρομο Ρεϊνό: Έξι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Το σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό) είναι μια αγγειοσυσπαστική διαταραχή που προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα. Εξαιτίας της μείωσης της κυκλοφορίας του αίματος, προκαλείται ωχρότητα στην όψη των άκρων όπως δάκτυλα χεριών και ποδιών, μύτη, αυτιά, πηγούνι, χείλη και γλώσσα που μπορεί να επιδεινωθεί με το κρύο και το άγχος.

Η κύρια μορφή του συνδρόμου Raynaud θεωρείται ιδιοπαθής και τα αίτια παραμένουν άγνωστα. Η δευτερεύουσα μορφή αυτού του συνδρόμου είναι συχνά επακόλουθο αγγειακής βλάβης που προκαλείται από συστηματικές νόσους, για παράδειγμα κάποια αυτοάνοση ρευματοειδή πάθηση.

Έξι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Εάν υποφέρετε από το σύνδρομο Raynaud οι ειδικοί προτείνουν να βάζετε στο πιάτο σας πικάντικες τροφές, όπως καυτερές πιπεριές ή κάρι τα οποία πιστεύεται ότι τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Αντίθετα, η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα, μπορεί να βλάψει την κυκλοφορία του αίματος.

Πάντως οι ειδικοί αναφέρουν ότι η άσκηση, είναι εξίσου σημαντική ειδικά τις κρύες μέρες, καθώς και αυτή συμβάλλει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Επειδή ακόμη και η μικρή μεταβολή της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων, αποφεύγετε την παραμονή σε χώρους με διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Προσπαθήστε επίσης να κρατάτε το σώμα σας ζεστό με πολλά λεπτά ρούχα (βαμβακερά φανελάκια), αντί για ένα πιο χοντρό (π.χ. πουλόβερ) και αποφεύγετε την επαφή με κρύα αντικείμενα.

Τέλος το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Για αυτό εξάλλου οι ειδικοί συνιστούν στους πάσχοντες να μάθουν τεχνικές χαλάρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διώξτε τις αλλεργίες από τα μάτια! Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button