Ειδήσεις Υγείας

Σύνδρομο στέρησης νικοτίνης: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν μαχαίρι το τσιγάρο αλλά διστάζουν λόγω του συνδρόμου στέρησης νικοτίνης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού ξεκινούν λίγες ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος και κορυφώνονται τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες. Η συνολική διάρκειά τους ενδέχεται να φθάσει από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

Δείτε ποια συμπτώματα προκαλεί!

Έντονη επιθυμία για κάπνισμα

Ξεκινά 6-12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος και είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια της 1ης εβδομάδας και μπορεί να διαρκέσει για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων. Η έντονη επιθυμία διαρκεί 30-90 δευτερόλεπτα. Αν αντισταθείτε η έντονη επιθυμία θα περάσει.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα στέρησης είναι η δυσκολία συγκέντρωσης. Σύμφωνα με μελέτες η δυσκολία συγκέντρωσης συνήθως ξεκινά μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη διακοπή, διατηρείται για το διάστημα των 2 πρώτων εβδομάδων και παύει να υφίσταται μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Αϋπνία

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν μαχαίρι το τσιγάρο αλλά διστάζουν λόγω του συνδρόμου στέρησης νικοτίνης.

Οι διαταραχές στον ύπνο ενδέχεται να συμβούν στο διάστημα των πρώτων 48 ωρών μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η ποιότητα του ύπνου σας όμως θα βελτιωθεί μετά το πέρας της 1ης εβδομάδας και τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν τελείως μέσα στο διάστημα του 1ου μήνα από τη διακοπή.

Κατάθλιψη

Η εμφάνιση της ήπιας καταθλιπτικής συμπτωματολογίας συνήθως ξεκινά στο διάστημα των πρώτων 24 ωρών από τη διακοπή, συνεχίζεται για διάστημα 1 έως 2 εβδομάδων και εξαφανίζεται μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Συναισθήματα θυμού, ευερεθιστότητας, απογοήτευσης ή έντονης ανησυχίας

Τα συναισθήματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν ως συνέπεια της έλλειψης νικοτίνης στον οργανισμό.. Συνήθως, εμφανίζονται μέσα σε διάστημα 24 ωρών από τη διακοπή, είναι αρκετά έντονα στο διάστημα των πρώτων δύο εβδομάδων και εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε γιατροσόφια για να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button