Ειδήσεις Υγείας

Σύνδρομο στοματικής αλλεργίας: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας εμφανίζεται σε όσους είναι επιρρεπείς στις διάφορες μορφές αλλεργίας αλλά και σε όσους έχουν αλλεργία σε συγκεκριμένους τύπους γύρης.

Οι κρίσεις «πυροδοτούνται» από τροφές που παρουσιάζουν ομοιότητες με κάποιους τύπους γύρης. Συχνά ενοχοποιούνται ορισμένα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα μήλα, το σέλινο, το καρότο και η πιπεριά είναι επίσης τροφές που προκαλούν συχνά κρίση του ΣΣΑ.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του ΣΣΑ είναι η φαγούρα και/ή το πρήξιμο στον λαιμό, στο στόμα, στη γλώσσα και στα χείλη και τυπικά εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση κάποιου από τα παραπάνω τρόφιμα.

Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι κυρίως η αποχή από την κατανάλωση των τροφών που την προκαλούν. Αρκετές φορές ακόμη και η απομάκρυνση της φλούδας των φρούτων και των λαχανικών αρκετές φορές μετριάζουν την ένταση των συμπτωμάτων.

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button