Ειδήσεις Υγείας

Σύνδρομο burnout: Πως να το αντιμετωπίσετε;

Το «σύνδρομο burnout» σημαίνει το σύνδρομο δηλαδή της απόλυτης επαγγελματικής εξουθένωσης.Τα συμπτώματά του είναι κοινά σε όλους τους πάσχοντες και συνήθως δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε από την αρχή, καθώς πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για κάτι «περαστικό».

Ποια είναι τα ύπουλα  συμπτώματα ;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία, ανία, αφηρημάδα, τάσεις απομόνωσης από τους συναδέλφους, παντελής έλλειψη ικανοποίησης από την επίτευξη εργασιακών στόχων, νεύρα, απογοήτευση και αρνητική στάση απέναντι σε ότι αφορά την εργασία.

Σε επίπεδο σωματικής υγείας, το burnout, μεταφράζεται σε ημικρανίες, πόνους στον αυχένα και στο στομάχι, αϋπνίες ή αντίθετα τάσεις υπνηλίας, αυξημένη πίεση, κόπωση του οργανισμού και εμφανείς αλλαγές στην όρεξη.

Πώς προκαλείται;

Οι αιτίες που προκαλούν το burnout είναι κυρίως τα εξαντλητικά ωράρια για πολλά χρόνια χωρίς επαρκή ξεκούραση.

Παράλληλα ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι και οι εργαζόμενοι, η εργασία των οποίων δεν αναγνωρίζεται όσο θα έπρεπε από τους ανώτερους και ως εκ τούτου δεν αμείβονται ικανοποιητικά για όσα προσφέρουν.

Επιπλέον, το σύνδρομο burnout, ενδέχεται να εμφανιστεί σε εργαζόμενους που νιώθουν ιδιαίτερη ανασφάλεια για το επαγγελματικό τους μέλλον, θεωρώντας, πως η θέση τους δεν είναι εξασφαλισμένη, παράμετρος που διογκώνεται σε ένα γενικότερο εργασιακό κλίμα αβεβαιότητας, απολύσεων και μειώσεων αποδοχών.

Πάντως νέες έρευνες αναφέρουν ότι, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο “burnout”, το οποίο είναι ένας τοξικός συνδυασμός κόπωσης, ευερεθιστότητας και απογοήτευσης/κατάθλιψης, έχουν 36% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Το σύνδρομο “burnout” μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic στον οργανισμό, όπως η αδρεναλίνη και η σεροτονίνη.

Αυτές οι ορμόνες μπορούν να παρεμβαίνουν με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και να δημιουργήσουν φλεγμονή στον οργανισμό.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από έντονο στρες και κούραση τείνουν επίσης να καπνίζουν ή να τρώνε ανθυγιεινά, αναζητώντας ασυνείδητα τρόπους “αντιμετώπισης” του στρες.

Τι πρέπει να κάνετε αν ανήκετε στην ομάδα«υψηλού κινδύνου»;

Αν αντιληφθείτε έγκαιρα, πως ήδη παρουσιάζετε κάποια συμπτώματα του συνδρόμου burnout,τότε θα πρέπει να λάβετε κάποια ιδιαίτερα δραστικά αλλά αποτελεσματικά μέτρα,όπως:

Αυξήστε τις ώρες του ύπνου σας. Φροντίστε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι νωρίτερα από το συνηθισμένο ακόμη και αν δεν νυστάζετε.

-Αν δουλεύετε όλη μέρα στον υπολογιστή, φροντίστε να μην το κάνετε όταν είστε σπίτι.

-Φροντίστε να δημιουργήσετε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας. Οι σύντομες αποδράσεις στη φύση τα Σαββατοκύριακα, θα σας βοηθήσουν να φορτίσετε τις μπαταρίες σας.

-Στη δουλειά, μην αναλαμβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις από όσες μπορείτε να φέρετε εις πέρας.

Αναζητήστε«συμμάχους» στη δουλειά και αναπτύξτε τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους που συμπαθείτε. Έτσι, το εργασιακό περιβάλλον,θα γίνει ξανά ένας χώρος οικείος και ευχάριστος.

Ενημερώστε το γιατρό σας για το πρόβλημα. Μην θεωρήσετε δεδομένο, πως με λίγη ξεκούραση παραπάνω απλά θα εξαφανιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες; Όλη η λίστα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button