Πολιτική Υγείας

Τέλος δωρεάν νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές από 3 Ιουλίου! Έρχεται «εμπάργκο» στον ΕΟΠΥΥ

Από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν τη νοσηλεία τους οι ασθενείς από την Πέμπτη 3 Ιουλίου καθώς οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι «κλινικάρχες» δεν τα βρήκαν με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη σε πρόσφατη τους συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή ζήτησαν να αποσυρθούν τα Rebate και τα Claw Back για το 2014 (υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων) αλλά και το μέτρο που προβλέπει πλαφόν ανά πάροχο δηλαδή ανά κλινική με κλειστό προϋπολογισμό.

Παρότι ο υπουργός Υγείας δέχτηκε με θετικό τρόπο τα αιτήματα του κλάδου αποσαφήνισε ξεκάθαρα στους εκπροσώπους του ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Μάλιστα τα μέτρα θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2014.

Κάτι που έριξε λάδι στη φωτιά όπως φαίνεται με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών να αποφασίσουν έπειτα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, να προχωρήσουν στην επίσχεση.

Ο κλάδος δίνει μάλιστα λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται από δω και πέρα η νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα από την Ένωση διευκρινίζεται: 1.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται κανονικά μέχρι την αποθεραπεία τους.
2.
Οι Κλινικές δεν δέχονται νέες εισαγωγές επί πιστώσει από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και την επί πιστώσει από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διενέργεια Διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς. Οι ασθενείς θα λαμβάνουν Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών προκειμένου να το υποβάλλουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς πληρωμή.
3.
Οι Αιμοκαθάρσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, διότι αφορούν ξεχωριστές συμβάσεις, που υπάγονται σε διαφορετικό κωδικό πληρωμών, στον οποίο τα χρήματα επαρκούν έως τον προσεχή Οκτώβριο.
Ταυτόχρονα οι κλινικάρχες θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη καθώς δεν αποδέχονται τα σημειώματα του Rebate και Claw back που στάλθηκαν για το 2013 συνολικής περικοπής 45%.

Παράλληλα απαιτούν την άμεση εξόφληση των 4 τελευταίων μηνών του 2013 και των υπολoιπόμενων 10% του 2012 και 2013 καθώς όπως λένε: «σκόπιμα παρακρατεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για συμψηφισμό με τα αντιδημοκρατικά, ληστρικά και καταστροφικά για τον κλάδο μέτρα των Rebate και Claw Back».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button