ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! «Μπλόκο» εργαστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα

Σε πολλές πόλεις της χώρας οι εργαστηριακοί γιατροί ξεκινούν από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ λόγω των οριζόντιων μειώσεων των τιμών στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Εντός της εβδομάδας ακολουθούν κι άλλες πόλεις, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου κηρύσσεται από την Ομοσπονδία του κλάδου, πανελλήνια κινητοποίηση οπότε και όλοι οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί δε θα κάνουν δωρεάν εξετάσεις για τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κλάδος είναι στα κάγκελα καθώς οι κατακόρυφες μειώσεις των τιμών στις εξετάσεις καθιστά τα περισσότερα μικρά εργαστήρια και ιατρεία μη βιώσιμα.
Υπολογίζεται μάλιστα σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Άννα Μαστοράκου, ότι τους επόμενους έναν δύο μήνες θα έχουν αρχίσει τα λουκέτα.

«Πολλές εξετάσεις είναι πλέον κάτω του κόστους και πια τίθεται θέμα ποιότητας αλλά και επιβίωσης των ιατρείων. Και το ζήτημα είναι ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στους ασφαλισμένους αφού οι δημόσιες δομές δεν είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα» αναφέρει η κ.Μαστοράκου.

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε υποσχεθεί στον κλάδο ότι θα παράσχει κάποιες διευκολύνσεις ώστε να στηριχθούν ειδικά τα μικρά ιατρεία και εργαστήρια, αλλά προς ώρας δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση. «Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση» σημειώνει η κ.Άννα Μαστοράκου καθώς «πριν έρθουν νέα μέτρα για τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό της συνολικής δαπάνης των εξετάσεων, δε θα έχουν αντέξει πολλά ιατρεία και εργαστήρια».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) από την πλευρά της μιλά για «απροθυμία του Υπουργείου Υγείας παρά τις δεσμεύσεις, προκειμένου να επαναφέρει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, στα προ της μείωσης των τιμών επίπεδα αφενός και αφετέρου να βεβαιώσει επίσημα τη δέσμευση που μας δόθηκε προφορικά για την καταβολή χρημάτων στους παρόχους, με το αντίστροφο claw back, στην περίπτωση που μετά την εφαρμογή του κλιμακωτού rebate οι απαιτήσεις μας είναι κατώτερες των διατιθέμενων μηνιαίων χρημάτων του κλειστού προϋπολογισμού».

Η Ομοσπονδία μιλά και για απαξίωση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: « Είμαστε ο κλάδος που απαξιώθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο επιστημονικά και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουμε την ιατρική μας αξιοπρέπεια».

Στο μεταξύ και οι εργαστηριακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης μπαίνουν νωρίς νωρίς στο χορό των κινητοποιήσεων αφού ξεκινούν ήδη από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου επ΄αόριστον επίσχεση εκτέλεσης των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) υπογραμμίζει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί ενώ παραμένουν σχεδόν απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ, από το 2012, την ίδια ώρα, οι τιμές των εξετάσεων έχουν μειωθεί κατά 50%.

Να σημειωθεί ότι όσο κρατήσει η επίσχεση των εργαστηριακών γιατρών, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο του κόστους της εξέτασης και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, μία διαδικασία που συνήθως διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί

Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας

Άρχισαν τα όργανα! Επίσχεση εργαστηριακών Γιατρών Πάτρας κατά ΕΟΠΥΥ

Νέο άγριο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν οι δανειστές!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button