ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τέλος οι δωρεάν φυσικοθεραπείες με τον ΕΟΠΥΥ από σήμερα έως και την Τετάρτη! Τι ζητά ο κλάδος

Μετά τα διαγνωστικά κέντρα και οι φυσικοθεραπευτές σέρνουν τον χορό των κινητοποιήσεων. Από σήμερα έως και την Τετάρτη τέλος οι δωρεάν φυσικοθεραπείες με τον ΕΟΠΥΥ  καθώς ο κλάδος αποφάσισε, να αναστείλει τη συλλογική σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε ασφαλισμένους του Οργανισμού, αντιδρώντας στα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back).

Επίσης την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ.. θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας ενώ εκείνη την ημέρα όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμείνουν κλειστά.

Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των rebate και claw-back που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 125.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Η ετήσια δαπάνη φυσικοθεραπείας έχει προσδιοριστεί – αυθαίρετα και καταχρηστικά – στα 68.000.000 € ετησίως, τη στιγμή που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – το 2015 η υποβληθείσα δαπάνη ήταν 91.675.120 €, το 2016 ήταν 96.144.021 €, το 2017 ήταν 95.777.131 €, ενώ το 2018 έχει αγγίξει τα 53.000.000 € μόνο για το πρώτο εξάμηνο.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι για τους φυσικοθεραπευτές, ήταν ότι, ενώ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε (ΦΕΚ Β’ 4898/2018) η διεύρυνση των παθήσεων για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας, η παράταση του χρόνου διενέργειας συνεχόμενων συνεδριών και η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας εφ’ όρου ζωής για παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, εντούτοις αυτά συνέβησαν χωρίς αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και claw-back.

ΚΙ όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει επίσημα ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ποιοτικές και οικονομικότερες από άλλες δομές υγείας, όπως τα Κέντρα Αποκατάστασης, κατευθύνοντας έτσι τους ασφαλισμένους του προς τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, για να επιτύχει εξοικονόμηση πόρων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ΠΣΦ πιστεύει ότι έχει επέλθει πλέον μια ριζική και ουσιώδης μεταβολή των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίχτηκαν τα μέρη για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και ως εκ τούτου προχωράει σε αυτές τις κινητοποιήσεις απαιτώντας:

• Την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και την φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων

• Την κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Το νέο όριο δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις! Πόσα χρήματα θα δοθούν το 2019

Διαγνωστικές εξετάσεις με το σταγονόμετρο από τις αρχές Ιουλίου! Τι αλλάζει

ΕΟΠΥΥ: Άγριο κούρεμα σε μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες με νέα απόφαση! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πόσο κουρεύτηκαν τα χρήματα για τις διαγνωστικές εξετάσεις τα τελευταία τρία έτη!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button