ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τέλος στα χειρουργεία-ρουσφέτια στο ΕΣΥ!

Τέλος στην παράκαμψη των χειρουργείων που χρόνια τώρα γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία για να εξυπηρετηθούν τα … «πελατάκια» ορισμένων γιατρών με το αζημίωτο φυσικά, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας.

Με ειδική ρύθμιση που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αποκάλυψε το HealthReport.gr, επιδιώκεται να μπει ένα τέλος στο πελατειακό σύστημα των χειρουργείων που κάνει τους ασθενείς χωρίς …μπάρμπα στην Κορώνη, να περιμένουν για μήνες για να χειρουργηθούν.

Το άρθρο 27 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας περιγράφει με λεπτομέρεια τις νέες λίστες αναμονής που θα ενταχθούν στο σύστημα ώστε αυτές να μην μπορούν να παρακαμφθούν.

Είναι άλλωστε γνωστή η τακτική ορισμένων γιατρών οι οποίοι παίρνοντας φακελάκια προωθούν με διαδικασίες εξπρές τους δικούς τους ασθενείς για χειρουργείο, κάνοντας μάλιστα και εισαγωγές σε χρόνο ρεκόρ ειδικά τις ημέρες εφημερίας ενός νοσοκομείου.

Είναι εξάλλου γνωστός και ο όρος τα… «βαλιτσάκια στο ΕΣΥ», που ακούγεται συχνά πυκνά και περιγράφει ουσιαστικά του ασθενείς που έρχονται έτοιμοι με τη βαλίτσα τους για να κάνουν χειρουργείο, έπειτα από συνεννόηση με συγκεκριμένο γιατρό.

Με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Υγείας μέσω του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, μπαίνει φρένο στην παράκαμψη της λίστας ενώ ειδική προτεραιότητα θα έχουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και οι ασθενείς που θα κρίνεται από ειδική ομάδα ειδικών, ότι χρήζουν άμεσης επέμβασης.

Διαβάστε αναλυτικά ΠΑΡΑΚΑΤΩ τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει στη διάθεση του το HealthReport.gr για τα ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ:

“ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Άρθρο 27
[Λίστα Χειρουργείου]

Για τη διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ΝΔ 2592/1953 (Α΄ 254), στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Τμήματα, καθιερώνεται η Λίστα Χειρουργείου.

Βασικοί όροι για την κατάρτισή της αποτελούν η κατόπιν ιατρικής τεκμηρίωσης αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου και της δυνατότητας χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενή, από ειδικευμένους ιατρούς των ΤΕΠ, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των παραπάνω φορέων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Με την κατάρτιση της Λίστας Χειρουργείου ενημερώνεται πάραυτα ο ασθενής για την ημερομηνία επέμβασης. Από την Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
Με Απόφαση του Υπουργείου Υγείας καθορίζονται ο τρόπος κατάρτισης της Λίστας Χειρουργείου, οργάνωσης και βέλτιστης λειτουργίας της για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια”.

Να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση μέσω της οποίας θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη δημιουργία της λίστα αναμονής των χειρουργείων σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τόσο τα γενικά όσο και τα πανεπιστημιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ!

Έρχεται δωρεάν περίθαλψη για ανασφάλιστους! Ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα και νοσηλεία

Καταργείται και επισήμως το 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκου!

«Grey’s Anatomy» και στο Ελληνικό ΕΣΥ! Τι ανακοίνωσε ο υπ.Υγείας

Μόνο στο HealthReport.gr: Εξισώνουν Ντυνάν-ΚΕΕΛΠΝΟ με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ!

Συνελήφθη μαιευτήρας με φακελάκι 600 ευρώ! Έρχεται ειδικό γραφείο καταγγελιών

Εσπευσμένα στο πειθαρχικό η υπόθεση του γιατρού με το φακελάκι από τον Ευαγγελισμό!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button