Πολιτική Υγείας

Τέλος στους “μαϊμού” διαιτολόγους! Έρχονται έλεγχοι σε ινστιτούτα και σπα

Η ρύθμιση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήλθε έπειτα από δεκάδες περιστατικά “μαϊμού” διαιτολόγων που είχαν κατακλύσει την αγορά και ιδιαιτέρως τα κέντρα ευεξίας και σπα. Οι μόνο κατά… δήλωσή τους επαγγελματίες φρόντιζαν να συμβουλεύουν τους πελάτες τους για υγιεινή διατροφή αλλά και για ποιότητα ζωής χωρίς όμως να διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα πτυχία ούτε τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται.
Μετά από δεκάδες καταγγελίες που έφθασαν στην οδό Αριστοτέλους αλλά και έπειτα από σχετικό αίτημα του κλάδου, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης προώθησε όλες τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του διαιτολόγου -διατροφολόγου. Μάλιστα το επόμενο διάστημα και κυρίως από τέλος Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν από τους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ εντατικοί έλεγχοι σε κέντρα ευεξίας και σπα ώστε να εντοπισθούν ανάλογες παράνομες περιπτώσεις επαγγελματιών που δε διαθέτουν πτυχίο αλλά συνεχίζουν να δηλώνουν διαιτολόγοι και να παρέχουν υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας σε ανυποψίαστους πελάτες.
Για δικαίωση κάνει λόγο ο κλάδος καθώς καλύπτει ένα νομοθετικό κενό πολλών χρόνων και πλέον βάζει υγιείς βάσεις και ανοίγει νέες προοπτικές για το επάγγελμα του διαιτολόγου και τη θωράκιση της υγείας των πολιτών.
Όπως τονίζει στο healthreport.gr
ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος, Μανώλης Μανωλαράκης
, το Προεδρικό Διάταγμα, καθορίζει το πλαίσιο για μία πιο ποιοτική και αναβαθμισμένη παροχή φροντίδας υγείας προς τους πολίτες της χώρας.

Επιπλέον θα υπάρξει ένας σημαντικός νομοθετικός φραγμός απέναντι σε όσους με ψευδεπίγραφους τίτλους προσπαθούν να προσεταιρισθούν το επάγγελμα του διαιτολόγου.
”Δεν θα υπάρχει περιθώριο σε κανέναν να αυτοπροσδιορίζεται σαν σύμβουλος ευεξίας ή θεραπευτής διαιτολόγος ή διατροφικός coach”κλπ. υπογραμμίζει ο κος Μανωλαράκης, προσθέτοντας ότι ”πλησιάζει η στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του νομοθετικού πλέγματος που θα προσδιορίζει με επάρκεια το ποιος μπορεί να αποκαλείτε διαιτολόγος διατροφολόγος αλλά και ποιο είναι το εύρος και το αντικείμενο της δραστηριότητας του διαιτολόγου”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχαν αποκαλυφθεί διάφορα περιστατικά ”επιτήδειων” οι οποίοι με τη ταμπέλα του διαιτολόγου ή του συμβούλου ευεξίας, προσπάθησαν να προωθήσουν συμπληρώματα και ύποπτες ουσίες σε καταναλωτές για να τους «βοηθήσουν» να αδυνατίσουν.

Πλέον κάθε τέτοια προσπάθεια αντιποίησης του επαγγέλματος και έκθεσης των πολιτών σε πιθανούς κινδύνους θα καταλήγει σε αυστηρές κυρώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button